ENIGE OM VÅPENHVILE: Russlands utenriksminister, Sergey Lavrov, og USAs utenriksminister, John Kerry, sammen med medlemmer av den syriske opposisjonen under Syria-møtet i München. FOTO: Michael Dalder/Pool Photo via AP
ENIGE OM VÅPENHVILE: Russlands utenriksminister, Sergey Lavrov, og USAs utenriksminister, John Kerry, sammen med medlemmer av den syriske opposisjonen under Syria-møtet i München. FOTO: Michael Dalder/Pool Photo via AP Foto: Michael Dalder

Enighet om våpenhvile i Syria innen en uke

Terrororganisasjonen IS omfattes ikke av den planlagte våpenhvilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De 17 landene som deltar på Syria-møtet i München har blitt enige om våpenhvile mellom regjeringshæren og opprørsgrupper i det krigsherjede landet innen en uke, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det bekreftes av blant andre USAs utenriksminister John Kerry og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Humanitær hjelp er kritisk

– Det er en vanskelig oppgave å få fiendtlighetene i Syria til å opphøre, men Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) er enig om at dette skal løses innen en uke, sier Medvedev på en pressekonferanse, ifølge Reuters.

Både den russiske ministeren og Kerry uttaler også at de FN-støttede fredssamtalene i Genève bør fortsette så snart som mulig.

I avtalen som er signert av landene på møtet i München heter det angivelig at kampene mellom regjeringshæren og de fleste opprørsgruppene i Syria skal opphøre gradvis, og at humanitær hjelp må komme raskt på plass for å skape forutsetninger for å gjenoppta fredssamtalene.

Den humanitære hjelpen er kritisk for å på kort sikt klare å hjelpe millionene av syrere som lider, skriver nyhetsbyrået AP.

– Om noen få dager vil vi se om dette var et gjennombrudd, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Militante grupper ikke med på avtalen

En talsmann for den syriske opposisjonen sier at de ønsker tiltakene velkommen, men at de ønsker å se hva som faktisk skjer på bakken. Dersom de ser konkrete resultater de neste dagene, vil opposisjonen returnere til Genève for fredssamtaler, opplyser talsmannen ifølge Reuters.

Ekstremistgruppene IS og Nusrafronten er ikke omfattet av den planlagte våpenhvilen.

(NTB / TV 2)