Hegle Svendsens tøffe tid: – Jeg har aldri før vært så langt nede

Det sier skiskytteren om de to ukene etter at han reiste hjem fra Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HOLMENKOLLEN (TV 2 Sporten): Mens Johannes Thingnes Bø slo knockout på resten av verdenseliten og vant torsdagens sprint i USA med nesten halvminuttet, satt Emil Hegle Svendsen hjemme i sofaen og så løpet på TV.

30-åringen har tatt valget om å prioritere trening i VM-anlegget i Holmenkollen framfor verdenscup i Canada og USA - og han er ikke i tvil om at prioriteringen er riktig.

– Det er uvant å gå en hel måned om vinteren uten å gå renn, men man må gjøre alt man kan for å ta gull. Jeg tror dette øker sjansene mine, sier Hegle Svendsen.

Hans siste renn var jaktstarten i Anterselva 23. januar, der han ble nummer 12 etter å ha skutt 19 av 20 treff og gått seg opp fra en 27. plass.

Men skiene fungerte ikke som de skulle, og en deppet Svendsen dro hjem dagen etter, i stedet for å gå stafett.

– Hvordan var humøret ditt da?

– Det var ekstremt dårlig. De to ukene etter at jeg reiste hjem fra Italia var jeg veldig langt nede. Jeg har ikke vært så langt nede noen gang i karrieren egentlig, i hvert fall ikke over tid. Det har vært tøft, selv om jeg ikke er så langt unna formmessig. Det har vært noen trøkker som har vært tunge for hodet. Jeg håper det er i ferd med å snu.

– Hvorfor var du så veldig langt nede akkurat nå?

– Jeg vet ikke. Det har noe med forventningene å gjøre, når man mener å ha gjort en så bra jobb og ofret alt for å komme tilbake blant de beste, og så er man ikke helt der. I renn etter renn får man bekreftelsen på at man ikke er helt god nok og stanger hodet i veggen. Gjør du det én gang går det greit - du rister det av deg og går på med nytt mot. Men når det skjer gang etter gang, begynner det å tære på selvtilliten. Men jeg tror det kan komme noe godt ut av det, sier Svendsen.

Han har skiftet ut hele skiparken sin i løpet av sesongen, og i løpet av jula ble paret han hadde gått på i vinter vraket til fordel for ti nye. Også etter den tid har han opplevd noe skitrøbbel, men det er ikke noe Svendsen vil skylde på.

– Jeg har hatt mye bedre ski i år enn i fjor, så jeg skal ikke skylde på det. Jeg liker helst å skylde på meg selv. Det gjør jeg denne gangen også, alle unnskyldninger er egentlig tull. Utstyret jeg har er bra nok til å ta gull i Kollen. Alt ligger egentlig til rette, bare jeg får på plass det siste lille, sier han.

Svendsen har ennå ikke vunnet denne sesongen, og er inne i sin lengste seierstørke siden han slo gjennom som senior. Det er over 30 individuelle renn siden sist han sto øverst på pallen.

– Tror du mange tenker at du er over middagshøyden?

– Det tror jeg. Folk blir ganske kortsiktige når de ser på idrett. I år og i fjor har det ikke gått så bra, og da begynner folk med en gang å tenke at Svendsen er på vei ned. Men jeg merker det selv også - når jeg ser på idrett, og folk sliter, tenker jeg de samme tankene om dem. Jeg bebreider ingen for å tenke sånn, men jeg må leve i trua og ha "driven" på å komme tilbake. Det er jeg trygg på at jeg gjør. Jeg gir meg ikke før jeg står på toppen igjen, lover han.

Han tør ikke si om det skjer allerede i VM, eller neste sesong. De siste ti dagene har han kjørt to hardøkter i Kollen-løypene, og fredag kjører han en til. Likevel er det på standplass det har skrantet mest.

– Jeg har mye å jobbe med fortsatt, men er på vei til å finne tilbake til god skyteform. Jeg trenger tida fram til VM. Skytinga sitter ikke 100 prosent, så det er litt krevende om dagen, det skal jeg innrømme.

– Men jeg er trygg på at jeg skal komme tilbake og være verdens beste skiskytter igjen. Jeg gir meg ikke før jeg er best, det er sånn jeg er. Hvert eneste nederlag vekker noe i meg, jeg får bare mer og mer lyst til å komme tilbake, enten det blir i VM eller til neste år. I den store sammenhengen spiller det kanskje ikke noen stor rolle. Jeg kommer tilbake.