TV 2 avslører: Juryen ville straffe Eliassen for dette skøytetaket

Men ledelsen i Ski Classics stanset initiativet fra juryformannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TOBLACH (TV 2) : Debatten har rast i langløpsmiljøet etter at Team United Bakeries la ut en video på sin Instagram-konto der de viser video av Petter Eliassen som helt klart bryter reglene da han avgjorde helgens Kaiser Maximillian Lauf. Siden ingen la inn protest innen 15 minutter etter målgang, kan ikke Eliassen i følge reglene til det internasjonale skiforbundet ikke fradømmes seieren.

En e-post TV 2 har fått tilgang til viser at juryen i Kaiser Maximillian Lauf innrømmer at de ikke var til stede i TV-bussen da forseelsen skjedde. Da de mottok forseelsen på mail to dager etterpå, ba de likevel lederen i Ski Classics om å ta fra Eliassen de 200 poengene han fikk i sammendraget i langløpscupen. Juryen mente åpenbart at reglementet i Ski Classics tillot at man i ettertid kunne gjøre om resultatene. Men kravet ble blankt avvist fra ledelsen i Ski Classics.

– Bør rette feil

Denne mailen har satt sinnene i kok hos de konkurrerende lagene til Petter Eliassens Team Leaseplan Go.

– Etter min mening er det juryen som må bestemme. I dette tilfellet så ser det ut som om juryen har kommet fram til i etterskudd at det ble feil. Og hvorfor det da ikke rettes opp kan ikke jeg svare på, sier manager i Team Santander Magnar Dalen til TV 2.

– Har man mulighet til å rette opp en feil, så bør man gjøre det, sier Dalen - med klar adresse til direktør i Ski Classics, David Nilsson.

Og får støtte av sin kollega i Team United Bakeries.

– Hvis personer i øvre del av Ski Classics kan overstyre juryen i Ski Classics, som jeg mener er det høyeste organet som tar avgjørelser, så er det trist. Rett og slett, sier Henrik Kvissel.

– Ikke håndterbart

Men svenske David Nilsson som er gründer og direktør i Visma Ski Classics, har ingen forståelse for kritikken fra de norske laglederne. Han mener Ski Classics er prisgitt en jobben juryen gjør.

– Og juryen er utnevnt av det internasjonale skiforbundet. Vi har ingenting med den jobben de gjør, forklarer Nilsson til TV 2.

Og utdyper:

– Det finnes en regel som sier vi kan endre våre Ski Classics-regler. Men den skal ikke brukes for å forandre et resultat to dager etter en konkurranse. Da ville vi få 10-20 Facebook-klipp etter hvert renn som vi skulle bedømme, og det vil ikke være håndterbart, sier Nilsson.

Han avviser også påstandene som kommer fram i mailen om at jurylederen ble kommandert ut til målområdet av han for å organisere og overvåke innkomsten ti løperne. I mailen skriver jurylederen Georgy Kadykov at dette var derfor han gikk glipp av skøytingen til Eliassen som skjedde drøye to kilometer før mål.

– Det er ikke riktig at de ble kalt ut, derimot ville TD være på plass å se målgangen. Det er deres beslutning hvor de sitter under løpet. Vi har en plass ledig i TV-bussen under løpet, men det er sjelden de sitter der, sier Nilsson.

Strengere jury

Magnar Dalen mener uansett arrangørene av Ski Classics og verdenscuprenn må begynne å slå hardere ned på regelbrudd.

– For meg er utviklingen i Langløp noe av det mest spennende som skjer i langrenn nå. Men man må slå hardere ned på regelbrudd. Kanskje vi rett og slett må klone jurylederen fra Beitostølen, sier Dalen, og sikter til mannen som disket Martin Johnsrud Sundby i sesongen åpningsrenn.