Nå kommer eiendoms-
skatten i Oslo

Arbeiderpartiet i Oslo er i gang med å innføre eiendomsskatt i hovedstaden, og nå blir boliger taksert i hurtig tempo for at skatten skal bli skrevet ut før juli. Kritikerne mener skatten er ulovlig og advarer mot konsekvensene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

50 takstmenn skal snart ut i Oslos gater for å taksere 22.000 eiendommer. Med en ny app blir boliger og tomter som ikke har ligningsverdi taksert utenfra.

– Jeg tror man treffer ganske godt med takstene for dette er basert på eiendomsmarkedet i Oslo, sier Irene Tanke som er prosjektleder for innføring av eiendomsskatten og demonstrerer takst-appen for TV 2.

150 millioner innkreves

For nå kommer eiendomskatten i hovedstaden. 150 millioner kroner skal hentes inn. Det store flertallet av boligene i Oslo får skatten regnet ut fra ligningsverdien.

– Skatten skal brukes på to områder, bygge 3000 flere barnehageplasser og øke antall stillinger i eldreomsorgen med 500, sier Robert Steen (Ap) som er finansbyråd i Oslo kommune.

En skatt for de få

Et høyt bunnfradrag gjør at bare boliger med markedsverdi på over 5 millioner kroner blir rammet.

– Eiendomsskatten kommer ikke til å bli veldig høy for de fleste. De fleste kommer jo ikke til å få eiendomsskatt i det hele tatt.

Eier du for eksempel en bolig som er verdt 8 millioner kroner vil eiendomsskatten starte på 4800 kroner i år.

– Jeg tror det er relativt uproblematisk, vi har 428 kommuner i landet, de aller fleste kommunene har allerede eiendomsskatt, sier Steen Til TV 2.

Flertallet slipper

I valgkampen høsten 2015 da Arbeiderpartiet gikk til valg på eiendomsskatt i Oslo sukret Raymond Johansen pillen ved å fortelle velgerne at det uansett ikke var mange som måtte betale skatten.

– Cirka 2 av 10 skal betale eiendomsskatt med det forslaget som ligger fra oss, sa Raymond Johansen til TV 2 Nyhetene i august.

I desember vedtok det nye byrådet eiendomsskattemodellen Arbeiderpartiet gikk til valg på.

Juridisk tvilsomt

Nettopp der ligger det som kan utgjøre det juridiske problemet. Det høye bunnfradraget på 4 millioner kroner gjør at så mange som 75-80 prosent av Oslos husstander kan slippe skatten.

Men loven gir ingen åpning for modeller hvor bare et mindretall blir rammet av skatten, mener kritikerne.

– Det kan være i strid med eiendomsskatteloven fordi man bare velger en liten gruppe av innbyggerne som blir omfattet, og det er ikke et alternativ, det står ikke i eiendomsskatteloven at du kan velge å la bare 20 prosent bli omfattet, sier Bettina Banoun som inntil nylig var leder for Advokatforeningens skattelovutvalg.

For få må betale

Banoun mener eiendomsskattemodellen det nye byrådet har vedtatt enkelt kunne vært innenfor rammene loven setter.

– Hvis man hadde gitt et mer beskjedent bunnfradrag som gjør at godt over 50 prosent rammes, da ville man jo ikke hatt denne problemstillingen, mener hun.

Tror på søksmål

I bystyret har Høyres Morten Steenstrup innsett at hans parti har tapt kampen mot eiendomsskatten. Men bare foreløpig, for Steenstrup mener i likhet med flere andre at modellen som gjør at så mange slipper unna skatten ikke er juridisk holdbar.

– Når du unntar 75 prosent av alle boligeierne i Oslo så tror jeg det er en ulovlig fritaksmodell, og jeg er redd for at det Arbeiderpartiet nå gjør, det kan komme til å gå i rettsapparatet i mange år, og jeg vil ikke utelukke at Høyesterett kan komme til at det de her har innført i Oslo er ulovlig, mener Steenstrup

Milliardbeløp

Steenstrup som også driver sin egen advokatpraksis mener det er dristig av byrådet å innføre en skatt som så mange advarer mot. Han mener kommunen derfor må forberede seg på erstatningskrav dersom skattemodellen blir underkjent av rettssystemet.

– Da tror jeg at Oslo kommune må betale tilbake denne skatten som er krevet inn over mange år, og som vil påføre Oslo-borgerne en ny svær regning på milliardbeløp for å betale tilbake ulovlig innkrevet eiendomsskatt, advarer Steenstrup.

Ikke redd for søksmål

Men Steen er ikke redd for søksmål.

– Jeg er ikke redd for søksmål, selv om det kan hende at det kommer. Nå er det gått to måneder siden vedtaket i bystyret så har det ikke vært noe snakk om verken søksmål eller den rettslige biten av eiendomsskatten lenger, så dette tror jeg kommer til å gå greit, sier finansbyråden til TV 2.