I helgen er det klart for nye luftige hopp under Rally Sverige. Foto: NTB Scanpix
I helgen er det klart for nye luftige hopp under Rally Sverige. Foto: NTB Scanpix

Klarsignal for Rally Sverige

Rally Sverige blir avviklet som planlagt, trass i utfordrende forhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opptakten til Rally Sverige har blitt preget av mangel på det løpet er kjent for – nemlig snø.

Store deler av løypeområdet i Värmland har nå bar bakke, noe som har tvunget arrangørene til å gjøre endringer på løpsplanene. Av løpets 23 planlagte fartsprøver ble ti kuttet allerede mandag. Håpet er at en kald værmelding for helgen vil slå til slik at bilene ikke vil ødelegge veidekket på de gjenværende etappene. Rally Sverige kjøres med ispigger, og rene grusdekk er ikke tilgjengelige for teamene under helgen. Resultatet av piggdekk og bare veier vil medføre stor slitasje på de veidekket under løpet.

Svenskerallyet, med hovedbase i Karlstad, gjør flere norgesbesøk under løpshelgen. Selv om de to stadionetappene på Kirkenær har blitt fjernet på grunn av regn og mildvær, vil førerne fortsatt krysse over på norsk side. Fartsprøvene fredag på Svullrya og Röjden kjøres begge to ganger, og utgjør fire av fredagens seks etapper. Per nå meldes det fra lokal arrangør at de gjenværende «norske» etappene er de som har mest snø og gode kjøreforholdene for et vinterrally.

WRC-kalenderens eneste løp på snø og is, har i nyere tid vist seg å passe løps-seriens norske førere. Siden 2004 har nordmenn vært på pallen åtte ganger under Rally Sverige. Mads Østberg var på pallen alle år mellom 2011 og 2014, med andreplass som beste totalresultat. M-Sport fører Østberg er med dette nordmannen som har hentet flest pokaler hjem fra de svenske skoger. Petter Solberg er eneste norske som har vunnet Rally Sweden tilbake i 2005-utgaven. Etter en durabelig kamp med Marcus Grönholm, tok til slutt Solberg en klar seier etter at finnen havnet på taket. Løpet i 2005 var preget av høy temperatur og lite snø. Solberg er nå bosatt like ved rallyet i svenske Torsby, og har følgende å si om helgens rally: «Det kan ikke sammenlignes med 2005 en gang. Det er mye verre nå. Veiene er så og si bare med lite tele i bakken. Jeg frykter flere etapper kan bli vurdert strøket gjennom helgen», forteller den tidligere WRC-verdensmester til TV 2.

Regjerende verdensmester Sebastién Ogier har gått hardt ut mot løpsforholdene og mener store deler av rallyet ikke er kjørbart. «Det er et grusrally nå. Piggene vil bli slitt ut etter kort tid og gjøre det utrygt» - melder franskmannen. Ogier tar på sin egen Facebook-side til orde for at kun etappene på snødekke burde gjennomføres. TV 2s rallyekspert Anders Grøndal deltar selv i WRC2-klassen av rallyet, og er skeptisk til hvordan forholdene kan bli. "Mange etapper starter vi med piggdekk, som etter få kilometer sannsynligvis blir til piggfrie dekk. Flere fartsprøver har ispartier inn mot målpassering. Å komme dit uten pigger i 160 km/t kan absolutt bli risikabelt".

WRC-reglene sier at 50% av løpet må gjenomføres for at et rally skal bli fullt tellende i sammendraget. Dermed vil det være en utfording å kutte mer enn det som allerede er gjort. Økonomi spiller også en stor rolle forteller TV 2s rallyekspert og mangeårig WRC-kartleser Cato Menkerud. «Rally Sverige trekker titusenvis av tilskuere. Dette vil være et regnestykke der en må sette tapte tilskuer- og sponsorinntekter opp mot hva en må betale for å sette veiene tilbake i opprinnelig stand. I tillegg kan det komme bøter fra det internasjonale motorsportforbundet FIA i retning Rally Sverige for kansellerte fartsprøver». Menkerud påpeker også det er et viktig moment at et velkjent og historierikt løp som Rally Sverige vil gjøre alt de kan for å få avviklet 2016-versjonen.

Sendeskjema: 

Dette er sendeplan WRC Rally Sverige på TV 2 Sportskanalen:

12.2.16 22:35 WRC Rally Sverige: Fredagens høydepunkter

13.2.16 09:35 WRC Rally Sverige: Fredagens høydepunkter (reprise)

13.2.16 10:00 WRC Rally Sverige: SS12 Vargåsen 1

13.2.16 13:30 WRC Rally Sverige: SS16 Vargåsen 2

13.2.16 20:00 WRC Rally Sverige: SS16 Vargåsen 2 (reprise)

13.2.16 21:05 WRC Rally Sverige: Lørdagens høydepunkter

14.2.16 10:30 WRC Rally Sverige: SS12 Vargåsen 1 (reprise)

11:30 WRC Rally Sverige: Lørdagens høydepunkter

12:00 WRC Rally Sverige: SS21 Värmullsåsen 2

21:30 WRC Rally Sverige: Oppsummering, på tv2.no og TV 2 Sumo

16.2.16 21:40 WRC Rally Sverige: Oppsummering

Andreas Mikkelsen, beste norske fører de siste to årene, ser fram til å revansjere fjorårets sure tredjeplass.

Ett minutt før siste målgang av Rally Sverige i 2015, så Mikkelsen ut til å bli andre norske serierherre på svensk snø. Øyeblikket senere sto han fast i en brøytekant å måtte innse at nok en tittel havnet i lomma til teamkollega Ogier.

Mikkelsen fikk sin revansje senere i fjorårets sesong, da rollene mellom han og Ogier på svært lignende vis ble snudd under Rally Katalonia, og Mikkelsen kunne juble for sin første WRC-seier i karrieren.

Arrangør WRC fastslår til TV 2 at Rally Sverige vil bli avviklet som planlagt fra fredag til søndag.

Dermed kan en glede seg til tre direktesendte etapper fra løpet på TV 2 Sportskanalen fordelt på lørdag og søndag. Hele sendeskjema for Rally Sverige på TV 2 Sportskanalen finner du i faktaboks på høyre side.