Slik mener ekspertene du kan unngå å betale 65 prosent skatt i fremtiden

Å satse på noen få elite-universiteter, legge ned fylkeskommunen og få flere til å bo i byer. Dette er noe av det som kan hjelpe norsk økonomi på rett kjøl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis ikke Norge, og spesielt offentlig sektor, får til en radikal produktivitetsvekst kan skattebyrden stige helt til 65 prosent i 2065.

Grunnen er at Norge opplever en svært lav vekst i produktiviteten- noe som har gått under radaren i lang tid på grunn av flere år med høy oljepris.

Det hevder den såkalte produktivitetskommisjonen, med økonomiprofessor Jørn Rattsø i spissen, som torsdag overleverte sin rapport til finansminister Siv Jensen.

– En forbannelse

Rattsø mener Norge ikke har hatt godt av alle resursene som er blitt utnyttet.

– Resursrikdommen er som en forbannelse. For når du får mye penger blir du mindre skarp i å forfølge høy kvalitet, skaffe deg kompetanse og innovere, sier Rattsø til TV 2.

Oljeinntektene blir nå mindre. Da må mye gjøres, mener ekspertutvalget, som mener Norge bør satse på byer og høyere kvalitet innen utdanning og forskning i fremtiden.

– Hvis vi ikke gjør noe risikerer vi å måtte øke skattene betydelig, og det mener jeg er utelukket. Da er det bedre at vi ser kritisk på hvordan vi bruker skattebetalernes penger, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

– Regionalt kaos

Rattsø peker på at Norge er et lite effektivt land å bo i, og at flere bør bo i by.

tv2_contentbox_gpt
tv2_contentbox_gpt
tv2_contentbox_gpt
tv2_contentbox_gpt

– Det er et regionalt kaos i Norge, og fylket er ikke lenger en relevant enhet for organisering, sier han.

Dette får Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum til å reagere kraftig.

– Rattsø mener Norge er et inneffektivt land fordi folk bor fra Finnmark i nord til Agder i Sør. Det mener jeg er helt feil, vi må ha en politikk for hele landet, sier Slagsvold Vedum.

Men du skjønner vel også at noe må gjøres når produktiviteten er på et historisk lavmål?

– Ja, men spørsmålet er om alt blir bedre bare det blir større. Vi har tro på nærhet også, og på smådriftsfordeler. Alt som gjør Norge til det landet vi er så glad i, manglfoldet, det mener han er feil. Han mener vi må satse på noen få universiteter og å sentralisere, det tror jeg er feil vei å gå. Jeg mener resursrikdommen er en Guds gave, ikke en forbannelse, sier han.

I rapporten forslås følgende tiltak for å øke produktiviteten, og dermed også unngå en skatt på 65 prosent:

  • Offentlig sektor må slankes
  • Fylkeskommunene må legges ned
  • Flere innbyggere må ta høyere utdanning
  • Økt digitalisering og robot-teknologi
  • Økt andel nordmenn ut i full jobb

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke med på at man må snu opp ned på offentlig sektor.

– Dette er et klassisk økonom-perspektiv, der effektivisering er det eneste rette. Vi har en stor offentlig sektor i Norge som løser mange oppgaver som andre land lar folk betale selv, sier Gahr Støre.