Astronomer har akkurat annonsert historisk nyhet

Observasjonen omtales som århundrets største oppdagelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske forskere har observert gravitasjonsbølger akkurat slik Albert Einstein forutså for 100 år siden.

Nyheten ble offentliggjort i en pressemelding fra LIGO-observatoriet torsdag.

Øverst i saken får du forklart hva gravitasjonsbølger egentlig er, og hvordan forskerne klarte å observere dem.

Gravitasjonsbølger har hittil ikke blitt observert direkte, men har vært antatte fenomener i fysikken. Enkelte forskere sammenligner torsdagens oppdagelse med øyeblikket Galileo tok opp teleskopet og så andre planeter for første gang.

Utstyret ved Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) er så følsomt at det kan registrere ørsmå vibrasjoner fra gravitasjonsbølgene. REUTERS/Caltech/MIT/LIGO Laboratory/Handout via Reuters
Utstyret ved Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) er så følsomt at det kan registrere ørsmå vibrasjoner fra gravitasjonsbølgene. REUTERS/Caltech/MIT/LIGO Laboratory/Handout via Reuters Foto: Ligo Laboratory

Oppdagelsen gir en helt ny måte å se kosmos på, sier forskere.

– Hittil har vi hatt øyene festet på himmelen, og kunne ikke høre musikken, sier atrofysiker Szabolcs Marka, ved Columbia University, som er del av gruppen bak oppdagelsen.

– Himmelen blir aldri den samme igjen.

Gravitasjonsbølger er ifølge den generelle relativitetsteorien energi som forplanter seg utover fra en kilde i en bølgeform med lysets hastighet.

Bølgene ble skapt av voldsomme kollisjoner i verdensrommet. To sorte hull som blåste ut enorm energi som har tatt 1,3 milliarder lysår å nå oss.

(©NTB/TV 2)