TiLBAKE PÅ SITT BESTE?: Edvald Boasson Hagens overlegne temposeier på onsdag vekte oppsikt i sykkelmiljøet. Foto: AFP/ERIC FEFERBERG.
TiLBAKE PÅ SITT BESTE?: Edvald Boasson Hagens overlegne temposeier på onsdag vekte oppsikt i sykkelmiljøet. Foto: AFP/ERIC FEFERBERG. Foto: Eric Feferberg

Edvalds ukjente treningsmetode: – Har vi funnet opp kruttet på nytt, vil vi ha det for oss selv!

Edvald Boasson Hagen er tilbake i noe som minner om hans beste form. Treneren røper litt, men ikke alt, om hva som har gjort utslaget for Dimension Data-rytteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boasson Hagen tok onsdag sin første temposeier siden 2010 - og det på overlegent vis i motvind på en vanlig landeveissykkel.

Spørsmålet om rudsbygdingen omsider er tilbake på sitt beste har blitt stilt mange ganger før, og nå stilles de naturligvis igjen. Ifølge informasjon treneren hans, Fredrik Mohn, kommer med om treningsopplegget til Boasson Hagen, er spørsmålet kanskje mer betimelig å stille enn på lenge.

– Da tenker vi «jess, da har vi ikke bommet»

Mohn vil nødig røpe testresultatene til eleven, men bergenseren forteller at fremgangen på én spesifikk styrkeøvelse er såpass markant at den kan ha vært avgjørende for 28-åringens fremgang.

– Vi har valgt et styrketreningsprogram sammen med Olympiatoppen (OLT), og de har noen treningsfasiliteter som måler nøyaktig utvikling i styrke over tid. På de måleparameterne som er satt opp, har han vist stor fremgang, sier Mohn til TV 2.

Mohn sier det «ikke handler om knebøy og sånne ting», men snarere en spesifikk øvelse som er svært overførbar til det som foregår på sykkelen.

– Han bruker en maskin med en veldig spesifikk styrketrening som er strukturert på selve sykkelbevegelsen - men øvelsen har ikke noe med sykling å gjøre. Man har tatt én bevegelse man finner i sykling og «kopiert» det inn i en maskin. Da kan Edvald trene spesifikt, og apparatet måler watt og alt sånt mens man trener. På målingene har han utviklet seg veldig, og da tenker vi jo «jess, da har vi ikke bommet», forklarer han.

– Men hvilken øvelse er dette egentlig?

– Når vi har funnet noe vi tror fungerer, så vil vi ikke gå ut med det slik at de vi vil slå i utlandet kan begynne med det samme. Om vi har funnet opp kruttet på nytt, så vil vi gjerne ha det for oss selv en stund! Men de har en utrolig ekspertise på Olympiatoppen, og de har en del treningsfasiliteter som mange i Norge ikke har.

– Håper han er på 80 prosent

Treningsfasilitetene han snakker om skal være såpass eksklusive at ingen av hans andre elever har muligheten til å benytte seg av det, men øvelsen han omtaler er ikke helt ny for Boasson Hagen.

– Vi begynte med det tidlig i 2015, men det tar jo litt tid før slike ting begynner å virke. Jeg var også opptatt av at vi måtte ha et langsiktig perspektiv på det, men vi ser nå at han responderer veldig godt på det, sier Mohn.

Team Dimension Data-rytteren har i perioder hatt to-tre økter i uken med styrketrening, og han legger ikke den til side, som mange andre gjør, selv om sykkelsesongen nå er i gang.

Eddy Merckx, sykkelkongen over alle sykkelkonger, sa til TV 2 etter Boasson Hagens temposeier på onsdag at nordmannen nå var tilbake der han var før han stagnerte i Team Sky.

Mohn tar imidlertid noen forbehold.

– Jeg er avmålt optimist. Tempoen var en fantastisk prestasjon og viste at han har god fysisk kapasitet, men vi er fortsatt bare i februar. Vi håper formen skal stige enda noen hakk før klassikerne. Jeg håper ikke at han er på 90 eller 100 prosent allerede nå. Jeg håper han kanskje er på 80 prosent.

Etter Tour of Qatar skal Boasson Hagen sykle Tour of Oman, før klassikersesongen begynner så smått i slutten av februar.