Nå ruller US Marines-stridsvognene ut fra fjellhallene i Trøndelag

– Det norske forsvaret er avhengig av alliert støtte, sier generalmajor Yngve Odlo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Trøndelag forberedes amerikanske militære kjøretøy på vinterføre, og soldatene skal lære seg å beherske glatte veier før den store øvelsen Cold Response.

Siden 1980-tallet har det vært amerikanske forhåndslagre i Norge. Det er imidlertid første gang det amerikanske marinekorpset ruller ut M1A1-stridsvognene av fjellagrene i Norge. For nesten to år siden gjennomførte USA den største utskiftningen av militært materiell i Norge noensinne.

– Hovedoppgaven har vært å hente utstyret ut fra forhåndslagrene for å lære oss å benytte de ulike kjøretøyene. I tillegg må alle vite hvordan utstyret skal brukes under slik forhold, sier oberst Will Bentley i US Marine Corps til TV 2.

– Avhengig av alliert støtte

Det amerikanske ustyret i Norge er nå tyngre og mer moderne enn noen gang, noe som gjør beredskapen bedre.

– Det norske forsvaret er avhengig av alliert støtte. Vi har en egen avtale med amerikanerne om at ved behov så kommer de og støtter oss. For å kunne gjøre det, må de også trene her. Så dette er både sikkerhetspolitisk, og for deres egen evne til å operere under de krevende forholdene, sier generalmajor Yngve Odlo, sjef i operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, til TV 2.

14 nasjoner skal delta i årets store vinterøvelse i Trøndelag. Men det amerikanske marinekorpset har utvidet øvingsperioden til hele 60 dager for å trene soldatene i krevende vinterforhold.

– Vi vil sikre at de vet hva som kreves under slike forhold. Så setter vi utstyret tilbake i lagrene, slik at vi er klare til å komme tilbake om nødvendig, forklarer oberst Bentley.

Forsvarsministeren: – Må ta våre forhåndsregler

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier at selv om Russland ikke ses på som en militær trussel i dag, oppleves vår nabo i øst som uforutsigbar.

– Stridsvogner har ikke vært lagret tidligere. Det er viktig at vi kan bruke dem til å øve og trene i fredstid som vi nå skal gjøre. Nå har amerikanerne endret litt av sine konsepter, og det betyr at forhåndslagrene i Norge og andre land i Europa blir oppdatert etter det.

– Vi ser at det investeres mye i militære kapasiteter fra russisk side, og de har vist evne og vilje til å bruke militærmakten også. Det betyr ikke at Norge ser på Russland som en trussel i dag. Men det betyr at vi må ta våre forhåndsregler når vi merker at i hele aksen rundt NATO i både sør, øst og nord er det en uforutsigbarhet og ustabilitet som er annerledes i dag enn for noen få år siden, sier forsvarsministeren til TV 2.

Tidligere denne måneden sa NATOs øverste militære sjef i Europa at Russland ikke har blitt den partneren Vesten ønsket seg, og at forsvarsalliansen må tenke nytt for å møte trusselen fra øst:

– Vi må endre tenkemåte. Vi må kunne takle et selvhevdende Russland, som vil endre måten europeiske nasjoner forholder seg til hverandre på, sa general Phillip Breedlove til TV 2.

USA møter det økte spenningsnivået i Europa med at Pentagon firedobler Europa-budsjettet. I budsjettforslaget for 2017 er det lagt inn 25 millioner dollar til US Marine Corps.