Per Fugelli (72) har fått dødsdommen

Professor og samfunnsdebattant, Per Fugelli, har blitt enig med legene om at de ikke skal gjøre noe med kreftsvulstene i begge lungene.

Samfunnsdebattant og professor i sosialmedisin, Per Fugelli, har vært åpen om sin mangeårige kamp mot kreften. Nå har 72-åringen fått beskjed om at han ikke har lenge igjen å leve.

Den siste dansen

Per Fugelli hatt kreft siden 2009 og fikk før jul fikk han beskjeden om at sykdommen måtte gå sin gang.

– Nå kommer siste dans, jeg har fått påvist mange kreftsvulster i begge lungene og jeg har blitt enig med legene at vi gjør ingenting. Ingen cellegift eller operasjon, jeg skifter målestokk og tenker at nå handler det om å gjøre siste delen av livet mitt så god som mulig sammen med de jeg er glad i.

Nå er han fokusert på å gjøre den siste delen av livet så god som mulig og har lagt noe han omtaler som en vidunderlig halvårsplan.

– Jeg skal til Jæren og møte våren, slåss mot Frp og fremmedfiendtlighet og til Italia med barnebarna og spise iskrem, sier han fornøyd.

Har gjort sterkt inntrykk

En av personene som har imponert Per Fugelli mest den siste tiden, er 26 år gamle Malin Nesvoll Vangsnes.

Hun slet med prestasjonsangst hele oppveksten og ble høsten 2013 rammet av angst og depresjon. Ved å alltid sette seg høye mål og aldri føle seg bra nok, fikk Malin panikkangst og ble sengeliggende i to år. Kroppen orket ikke lenger å prestere.

– Jeg tror jeg måtte smelle i veggen for å forstå at man ikke kan presse seg selv hele tiden, sier Vangsnes.

Hun forklarer at hun er mer trygg på seg selv i dag og mindre redd for å gjøre feil.

YouTube-terapi

For Malin ble sosiale medier et viktig verktøy for å takle sykdommen. Etter at hun opprettet sin egen Youtube-kanal, kalt «Makeupmalin», har hun fått muligheten til å dele sine tanker om psykisk helse og presset blant unge. Både med seg selv, men også for nesten 4000 følgere.

– For meg er det viktig å formidle til de unge i dag at man må være åpen om psykisk helse og stå i mot presset om det perfekte.

Og akkurat dette mener Fugelli er et viktig tema som man må tørre å snakke om.

– Jeg heier veldig på Malin og synes det er så modig. Jeg er veldig sikker på at det betyr utrolig mye at hun står frem og sier at livet er pluss og minus. Det er en blandet fornøyelse, men det er godt nok, sier han.

Malin bruker også Snapchat aktivt. Der ser 2500 brukere snappene hennes hver dag.

ÆRLIG: Malin (26) viser både gode og dårlige sider i sine videoer på YouTube. Foto: privat
ÆRLIG: Malin (26) viser både gode og dårlige sider i sine videoer på YouTube. Foto: privat

– Det er ofte at unge jenter gjenkjenner meg på gaten og kaller meg for et forbilde.

Hun synes at det er stas at budskapet når ut til så mange.

SNAPCHAT: Bilde fra Malin sin snapchat der hun daglig legger ut bilder fra livet sitt. Foto: privat
SNAPCHAT: Bilde fra Malin sin snapchat der hun daglig legger ut bilder fra livet sitt. Foto: privat

Gi mer faen

I den siste videoen «makeupmalin» har publisert på YouTube, snakker hun om at unge må lære seg å stole mer på seg selv, gi mer faen. Per Fugelli er også opptatt av denne tematikken og heier på Malin og hennes budskap.P

– Jeg synes det er så modig å stå fram og kunne si at livet er både pluss og minus. Vi er en blanding av styrker og svakheter, vi er ikke skapt som glansbilder, sier Fugelli.