SLO TIL: FBI slo til i natt mot de fire gjenværende aksjonistene. Foto: Thomas Boyd/The Oregonian via AP.
SLO TIL: FBI slo til i natt mot de fire gjenværende aksjonistene. Foto: Thomas Boyd/The Oregonian via AP. Foto: Thomas Boyd

FBI har omringet cowboy- okkupanter i Oregon

Det føderale politiet i USA har gått til aksjon mot de gjenværende aksjonistene som har okkupert besøkssenteret til et naturreservat i Oregon siden starten av januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På den 40. dagen for okkupasjonen nekter fortsatt de fire siste medlemmene av den væpnede aksjonistgruppa å overgi seg. Fra før er tolv andre personer pågrepet av politiet, deriblant lederen Ammon Bundy.

– På dette tidspunktet har FBI omringet de gjenværende okkupantene ved å plassere agenter ved barrikader både rett foran og bak området der okkupantene har slått leir, skriver FBI i en pressemelding.

2. januar inntok gruppen med 30-talls væpnede aksjonister besøkssenteret og kontorene i naturreservatet Malheur National Wildlife Refuge. Okkupantene beskrives som høyreekstreme, regjeringsfiendtlige farmere, kvegbønder og såkalte survivalister. Sistnevnte begrep brukes om folk som trener på overlevelsesmetoder i tilfelle samfunnet rammes av en katastrofe.

– Det har aldri vært FBIs ønske å oppsøke disse okkupantene på annen måte en gjennom dialog, og vi har forhandlet med mål om å løse situasjonen på fredfullt vis, skriver FBI og opplyser at det så langt ikke er løsnet skudd i operasjonen.

I slutten av forrige måned ble gruppens talsmann, Robert Finicum skutt og drept av politiet. Gruppens leder, Bundy, har oppfordret de gjenværende okkupantene om å overgi seg, men de fire siste har nektet dette. (©NTB)