Kongefamilien under julefotograferingen på Skaugum i Asker. Pool
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kongefamilien under julefotograferingen på Skaugum i Asker. Pool Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Her er alle gavene de kongelige har fått siden juni

Alle gaver til en verdi av mer enn tusen kroner skal nå offentliggjøres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kongehuset tar ikke lenger imot private gaver fra kommersielle aktører. Beslutningen, som ikke er blitt gjort kjent før nå, ble tatt i mars 2015, opplyser Kongehuset.

– Vi prøver å gjøre det klart slik at vi ikke får bindinger til noen, sier kong Harald til NRK, som først omtalte saken.

– Det er en lang tradisjon med gaver til kongehus. Vårt kongehus får ofte gaver fra folk og vertskap på reiser rundt om i landet og i forbindelse med merkedager. Dette har de kongelige satt stor pris på, heter det i en pressemelding fra Slottet.

I tillegg har de offentliggjort en liste over alle gaver de kongelige har fått siden juni i fjor. På listen finner vi mye vin, kunst og mange bøker. Thailand har gitt 150 orkideer, og Algeries president ga kongefamilien 22 kilo dadler.

Se listen her.

– Samtidig er samfunnet i forandring på dette området, og vi forandrer oss med samfunnet. Kongehuset har derfor gått gjennom praksisen for mottak av gaver, og for å fjerne eventuell tvil om uheldige bindinger, har vi nå vedtatt nye og klare retningslinjer for gaver til de kongelige, heter det videre.

Kongehuset vil fortsatt ta imot gaver i offisielle sammenhenger. Da foregår overrekkelsene i hovedsak i full åpenhet med presse til stede. Andre gaver sendes til Slottet. Private gaver fra kommersielle aktører blir returnert til giver.

I tillegg til den offentliggjorte listen har de kongelige mottatt ca 250 gaver til en verdi som anslås å være mindre enn tusen kroner.

(NTB/TV 2)