Frp-topp: – Nå driver Venstre skittent spill

Frps Terje Søviknes mener Venstres klare nei til Listhaugs 40 innstramningsforslag er prematurt. – Alt er et retorisk spill, mener Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har i dag bestemt oss for å si nei til alle forslagene i pakken, sa Trine Skei Grande under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

At Venstre sa nei til innvandrings- og intereringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) 40 innstramningsforslag, ble starten på en travel dag på Stortinget, og det som nesten kan kalles politisk kaos.

Sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet, Terje Søviknes, kaller Skei Grandes utspill for skittent spill.

– Å si nei til alt fordi man er uenig i noe er meningsløst. De var med på forliket før jul. Det er godt mulig regjeringen hadde kommet med justeringer etter høringsrunden, før saken skulle fremmes for Stortinget. Men Venstre hopper over dette - partiet driver skittent spill, sier Søviknes til TV 2.

– Forunderlig spill

Også Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum synes det som nå skjer er lite konstruktivt.

– Vi ser nå et forundelig spill der det handler om å få inn så mange retoriske poeng som mulig. Nå bør vi heller sette oss ned og snakke sammen for å finne en løsning, sier Slagsvold Veum.

Venstre hadde derimot mange på sin side, og heller ikke Kristelig Folkeparti var fornøyd med det Listhaug har kommet med.

– Det viser seg at Regjeringen har gjort et slett arbeide med dette forslaget. Vi er enige om å finne løsninger. Vi ble enige om et forlik tidligere, og det vi gjør må være i tråd med dette forliket. En del av Listhaugs forslag er ikke det, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det vi har sett onsdag er et utrykk for et sammenbrudd av tillit mellom Regjeringern og støttepartiene.

UENIGE: Terje Søviknes (Frp) og Trine Skei Grande (Venstre). Foto: NTB Scanpix
UENIGE: Terje Søviknes (Frp) og Trine Skei Grande (Venstre). Foto: NTB Scanpix

– Dette er et svært viktig område. Denne uenigheten skyldes nok håndteringen av denne saken av statsministeren og regjeringen etter nyttår, sier Gahr Støre.

Vil jobbe videre

Listhaug sier onsdag kveld at de nå vil gå gjennom høringsuttalelsene, og at de deretter vil legge fram et forslag til Stortinget.

– Det vi skal huske på er at asyltilstrømningen til Europa i år kan bli dobbelt så stor som i fjor. Vi kan komme til å stå i svært store utfordringer. Da er ikke dette tiden for å vingle, men å legge fram dette med stø hånd, sier Listhaug til TV 2.

Betyr det at dere vil legge fram det forslaget Venstre nå har sagt nei til?

– Vi vil nå gå gjennom høringsuttalelsene, så vil vi legge fram en sak for Stortinget. Men behovet for innstramninger er like stort nå som det var før jul, sier Listhaug.