Frykter tomme kjøleskap på 17. mai

NHO Handel vil ha åpne butikker på 2. pinsedag for å redde 17. mai-festen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets pinsehelg blir rekordlang. 16. mai faller nemlig på 2. pinsedag, og dermed blir det tre dager på rad med stengte butikker.

NHO handel mener dette kan by på problemer for alle som ikke er gode til å planlegge sine dagligvareinnkjøp, og søker nå alle landets 18 fylkesmenn om tillatelse til å åpne dagligvarebutikkene på 2. pinsedag.

Unntak

Lov om helligdagsfred åpner for at fylkesmannen i unntaktstilfeller kan tillate butikker å holde åpent på søn- og helligdager. NHO Handel mener årets pinse er et slikt unntak.

– Erfaringsmessig vet vi at ikke alle får med seg at butikkene er stengt når flere helligdager faller sammen på denne måten. Derfor har vi søkt om unntak i år, sier direktør for Næringspolitikk i NHO Handel, Merethe Sunde.

– Vi har mottatt dette brevet i kopi, men siden departementet er klageinstans, har vi ikke noen kommentar til dette nå, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen (H).

Helligdagsfreden

Kristelig Folkeparti, som vanligvis holder strengt på helligdagsreden vedgår at årets pinse, etterfulgt av nasjonaldagen, kan være et slikt unntakstilfelle.

– Dette viser jo at den loven vi allerede har er fleksibel nok, og at det kan gis unntak når det er nødvendig. Jeg regner med at myndighetene behandler denne søknaden på vanlig måte, men det må understrekes at åpne butikker på 2. pinsedag i år er et unntak fra normalen, sier KrFs Geir Jørgen Bekkevold.

Stengt ølsalg

Dermed vil trolig også de som har oversett den lange pinsehelgen i år få en mulighet til å handle brød, melk, brus, pølser og sennep til 17. mai-festen dagen før også i år. Men selv om butikkene holder åpent, vil ølsalget være stengt. Så den som vil sikre seg, bør ha gjort unna øl-kjøpene uken før.