Tutta vurderte å gi seg etter Solheim Cup-bråket

Suzann Pettersen snakker om situasjonen som gjorde henne hatet i golfmiljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hele skjedde på siste dag av Solheim Cup i fjor. Amerikanske Alison Lee tok opp ballen på et tidspunkt hun ikke kunne, fordi Tutta og Europa ikke hadde gitt bort putten til amerikanerne.

Lee trodde at putten var gitt bort og at hun ikke behøvde å slå ballen i hullet da Tuttas lagvenninne gikk av greenen. Det er etikette, men står ikke i reglene – og etter protester fra Tutta ble amerikanerne fratatt poeng.

I etterkant av hendelsen ble Suzann Pettersen møtt med massiv kritikk fra golfmiljøet.

– Jeg var gjennom en ganske tøff runde i Solheim Cup. Jeg gjorde det ikke med vilje for at det skulle bli sånn. Det ble sånn som det ble. Og det ble en ganske stor belastning i etterkant. En belastning jeg ikke ønsker noen andre i samme situasjon. Jeg var sykt lei meg. I denne settingen følte jeg at jeg hadde gjort alt riktig ifølge lover og regler innenfor sporten. Det var motstanderne som hadde gjort feil. Men golf er en etikettesport. Det er mye fokus på sportsmanship. Man kan ikke vinne på bekostning av alt. Og det var litt vanskelig å skjønne i kampens hete, forteller hun til TV 2.

Ble hatet på sosiale medier.
Hun slapp heller ikke unna på sosiale medier.

Å bli kalt for juksemaker og usportslig i etterkant var veldig vondt. For det er absolutt ikke det jeg står for. Jeg er kanskje den siste som tenker på det. Når jeg leste alt som stod på sosiale medier, da fikk jeg et inntrykk av hvor sterkt sosiale medier er. På en litt negativ måte i denne forstand. Du klarer jo ikke la være å lese det. Men til slutt måtte jeg faktisk legge fra meg telefonen noen dager.

– Verst å bli kalt juksemaker
Umiddelbart etter hendelsen gikk Pettersen ut og hevdet at hun ikke hadde gjort noe galt. Men dagen etter la hun seg langflat.

Åpenhjertig Tutta: – Jeg gråt faktisk

– Med tiden og gode samtaler med folk rundt meg skjønte jeg at det kanskje var best å legge seg flat. Det var det ikke det jeg ble anbefalt rett i etterkant, så det ble to kontrabeskjeder. Men etter at jeg hadde fått summet meg litt og kommet over den verste skuffelsen, skjønte jeg at her kunne jeg bruke situasjonen til å rette opp inntrykket for min egen del, forteller hun videre.

– Det verste var å bli kalt juksemaker på nettet. Etter at jeg kom hjem gjorde jeg et reklameoppdrag for Nike på en golfbane i Florida. Jeg hadde med meg golfbagen min. Mellom slagene parkerte vi golfbilen rett ved klubbhuset og da så jo folk at bagen min stod der. Så gikk jeg inn på nettet da vi kom hjem og da var det noen som hadde tatt bilde av den og skrevet «Det er en skam å ha henne her på vår golfbane. Håper hun aldri kommer tilbake». Da følte jeg det sånn at jeg gikk med halen gjennom beina i en uke, sier hun.

Vurderte å gi seg
Alt bråket i etterkant gjorde at Tutta vurderte å legge opp.
– Det første jeg sa når jeg kom hjem var «dette blir min siste Solheim Cup. Dette orker jeg ikke mer. Dersom det er sånn jeg skal bli husket kommer jeg aldri til å spille golf igjen». Heldigvis ga den følelsen seg veldig kjapt.

– Jeg tror vi alle har lært av det. Og alle involverte har skjønt at de kunne gjort tingene annerledes. Jeg har i hvert fall lært at man ikke vinner på bekostning av alt. Selv om man hater å tape. Av og til må man tenke større enn det man er oppi. Det var en god lærepenge.