I Norge slår politihelikoptrene sprekker – i Sverige har de syv splitter nye

Svenskene sier det er nødvendig for en god beredskap, mens her hjemme greier vi oss med to gamle fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fortalte TV 2 hvor dårlig det står til med helikopterberedskapen her i landet. Norges politihelikoptre er gamle, og har så lang gangtid at de slår sprekker når de flyr. I vårt nærmeste naboland er situasjonen en helt annen.

Situasjonen for svensk politi er litt annerledes når det gjelder helikopterberedskap.

Slik hvordan de har det i Sverige i videoen i toppen av saken.

– Vi har kjøpt syv helt nye politihelikoptere, sier en stolt leder av svensk politihelikoptertjeneste, Bengt Grönlund til TV 2.

– Må til for å drive godt politiarbeid

Svenskene har investert over 420 millioner i nye politihelikopteret. En av årsakene er etter det TV 2 erfarer at Sverige for enhver pris vil unngå å havne i en lignende situasjon som den norske helikopterberedskapen var da terroren rammet oss 22. juli 2011.

Nå har de syv helt nye operative helikoptre plassert på fem baser rundt om i Sverige. Det er det som må til for å kunne drive godt politiarbeid fra luften, mener svensk politi.

– Vår vurdering var at seks helikoptre var for lite. Nå har vi syv, og det gjør at vi kan gjøre jobben vår skikkelig, sier Grönlund.

– Hva tenker du om at Norge og Sverige prioriterer politihelikoptertjenesten så forskjellig?

– Det er vanskelig å si. I Sverige har vi sett på nytteverdien av helikoptrene, alle de lovbrudd vi er med å bekjempe og alle de savnede menneskene vi finner og er med og redder livet til, sier Grönlund til TV 2.

Frykter for norsk beredskap

I Norge frykter politiet at de to gamle helikoptrene snart vil kreve så mye vedlikehold at de vil få problemer med å opprettholde beredskapen.

– Vi opererer de vi har i dag etter beste evne, men vi skulle gjerne hatt flere, sett ut fra et faglig ståsted, sier leder for politihelikoptertjenesten i Norge, Freddy Rotseth til TV 2.

Politidirektoratet har bedt regjeringen om tre nye politihelikoptre. Justisministeren mener det er for tidlig å konkludere, selv om han vet at det vil ta flere år fra en politisk beslutning er fattet, til eventuelle nye helikoptrene vil være klare til bruk.

– Svenskene bruker politihelikoptrene også til redningsoppdrag. Det gjør vi i mye mindre grad enn det de gjør i Sverige, så det er ikke helt sammenlignbare systemer, sier Justisminister Anders Anundsen til TV 2.

Anundsen sier det er for tidlig å konkludere om Norge skal investere i nye politihelikoptre.

– Det er ingenting som tyder på at de vi har skal slutte å fungere, sier Anundsen til TV 2.