Da Renate (36) fikk diagnosen, tok hun grep som endret livet

– Rop ut og be om hjelp, oppfordrer ME-rammede Renate Larsen (36).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Renate løp flere mil i uken, var en aktiv mamma, og tilbrakte mye tid med familie og venner. For to og et halvt år siden ble alt snudd på hodet. Etter å ha utelukket alle andre sykdommer var ikke legen lenger i tvil. Renate hadde ME.

– Det begynte med at jeg fikk vannkopper. Selv om disse etter hvert forsvant var kroppen helt utmattet. Jeg har alltid hatet å sitte i ro, så jeg skulle selvfølgelig tilbake på jobb, sier Renate

Renate hadde akkurat startet i ny jobb hos Ikea sitt Comunication&interiordesign-team. Hun skjønte raskt at noe var galt.

– Det var lite som skulle til før jeg ble sliten, og jeg var helt utmattet da jeg kom hjem fra jobb. Jeg klarte ikke engang å skifte kanal på TV selv.

Takker alle instanser

Etter bare et halvt år med utredning fikk Renate diagnosen ME. Mange pasientene må vente flere år før de får en diagnose.

– Jeg har en helt fantastisk fastlege. Det tok ikke langt tid fra jeg fortalte om plagene mine til hun klarte å koble dette opp mot ME. Da jeg fikk diagnosen bestemte jeg meg for å ta grep, og ba om hjelp. Etter dette har hjelpeapparatene rundt meg vært helt fantastiske.

Renate var heldig og var en av få som fikk delta på Sørlandets rehabiliteringssenter. Det var der hun for første gang klarte å godta at hun var syk. De lærte henne hvordan hun skulle takle hverdagen med ME.

– Vi har endelig fått noen som kommer hjem til oss og hjelper til i huset. Alt fra å vaske, brette klær og lage mat. Det er også noen som kommer hjem til oss, og hjelper meg med å gjennomføre styrketrening. Denne hjelpen har betydd så utrolig mye for oss som familie, sier Renate

Tilbake i arbeid

Selv om Renate fortsatt er syk har hun nå startet opp sitt eget lille foretak «CC-styling». Dette hadde ikke vært mulig uten all den støtten hun har fått fra de ulike hjelpeapparatene. På Instagram går hun under navnet «Casachiks».

– Det begynte med at jeg la ut små stylinger fra eget hjem som en hobby. Dette ble min måte å være sosial på. Instagram kontoen vokste fort, og plutselig hadde jeg over 30 000 følgere.

Renate hjelper i dag andre firmaer med å få suksess på sine egne sosiale medier. Dette har hun mulighet til å gjøre fra sin egen sofa, selv på dårlige dager.

Holdninger rundt ME

Rundt 10.000- 15.000 nordmenn har sykdommen ME. Dessverre føler mange at de ikke blir tatt på alvor, og føler at helsevesenet bidrar til å forverre tilstanden deres.

– Renate sin historie skiller seg fra veldig mange andre. Jeg synes dette er en fantastisk solskinnshistorie. Dessverre har alt for mange ME pasienter negative opplevelser i møte med helsetjenesten, sier ME-ekspert, Ola Didrik Saugstad.

Han synes det er fantastisk at Renate har en fastlege, og et hjelpeapparat, som tar henne og sykdommen på alvor.

– Kanskje dette betyr at vi endelig står ovenfor en holdningsendring til sykdommen, sier Saugstad.

Be om hjelp

Renate forteller at det er lett å miste håpet om at det er noe igjen å leve for når man har ME. Hun vet at det er mange som sitter hjemme, og ikke får den hjelpen de trenger og fortjener.

– Jeg råder dere til å rope ut og be om hjelp. Det har betydd alt for meg, sier Renate.

Lik TV 2 på Facebook