Presser seg inn i moderne korsetter

Unge jenter kjøper nå "waist trainere" i hopetall. Målet er å få en smalere midje, men ekspertene advarer mot den eldgamle trenden.

Stadig flere unge kvinner og jenter kaster seg nå på waist training-trenden og presser seg inn i trange korsetter i opptil flere timer om dagen. Målet er å kunne gå med korsettet i 8 til 10 timer daglig.

Florerer på Instagram

Det er kjendiser som Kim Kardashian og hennes søstre som har omfavnet det 700 år gamle ikoniske plagget. Bilder av jenter og kvinner med "waist trainere" florerer på sosiale medier, på bildedeletjenesten Instagram er det over én million bilder og videoer med hasttaggen "Waisttrainer" eller "Waisttraining".

Blogger Ariel Søyland bruker selv korsettet og tror sosiale medier er årsaken til at så mange har kastet seg på trenden.

– På sosiale medier ser jeg at flere og flere bruker det, og kjendisene legger ut mye om det ganske ofte, sier Søyland.

Søyland har mellom 13.000 til 30.000 lesere på sin blogg, og hevder at flere av leserne hennes nå vil skaffe seg en waist trainer.

– Både mine lesere og generelt unge jenter har lyst til å teste det ut og synes det er spennende, sier Søyland.

#TBT I stay waist training! LOL I found this old pic on my computer! Thanks @premadonna87 @waistgangsociety

Et bilde publisert av Kim Kardashian West (@kimkardashian)

Advarer mot pusteproblemer

Mange av de som bruker waist traineren bruker den også på trening. Ifølge annonsene og nettbutikkene skal utbyttet være en langt smalere midje, men ekspertene er skeptiske.

– Det er paradoksalt fordi det motsatte skjer. Man blir slappere fordi stabilisator musklene ikke blir stimulert når man har på seg korsettet under trening, sier Dag Ove Karsten, spesialist i allmennmedisin ved NIMI.

Han understreker også at man kan få ryggsmerter ved å bruke korsettet mange timer daglig.

– Man svekker den stabiliserende muskatluren, sier Karsten.

Rektor ved Norges Idrettshøgskole, Kari Bø, er professor i treningsvitenskap, fysioterapeut og spesialist i kvinnehelse. Hun advarer mot korsett-trenden.

– Når korsettet klemmer så flyttes pusten opp. Den flyttes fra den store pustemuskelen vi egentlig skal bruke og opp til små muskler mellom ribbeina høyere opp og til nakkemusklene. Det kan resultere i vondter og spenninger i nakke og skuldre.

– Ingen effekt

Bø understreker også at det ikke finnes vitenskaplige bevis for at midjen vil forme seg etter korsettet når man tar waist traineren av.

–Du blir ikke noe tynnere eller slankere og du får ikke timeglassfasongen ved å gå med korsettet. Waist traineren holder på plass når du bruker den, men kroppen går tilbake når man tar den av, sier Bø.

Også Karsten avviser at korsettet gir noen resultater ved trening. Han hevder det motsatte skjer.

– Det vil være umulig å drive skikkelig utholdenhetstrening med dette på, sier allmennspesialisten.

Deler på bloggen

Selv trener Søyland med sin waist trainer av og til og hevder hun ikke har noen problemer.

– Hva tenker du om ansvaret du har overfor dine lesere?

– Jeg vil ikke være noe dårlig forbilde, og det blir opp til hver enkelt. Jeg ønsker ikke å anbefale dette hvis det viser seg å være skadelig, men jeg kan ikke se den store skaden, sier Søyland.