Venstre om Listhaugs forslag: 
– Regjeringen bør legge hele forslaget i skuffen

Venstres stortingsgruppe sier nei til alle de 40 innstramningsforslagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstres stortingsgruppe sa i ettermiddag nei til alle de 40 innstramningsforslagene som innvandringsminister Sylvi Listhaug la frem i romjulen.

Venstres ledelse mener forslagene må sees på som en helhetlig pakke, og at de både bryter folkeretten og er i strid med asylforliket som ble inngått i Stortinget i november.

– Vi er enige i at det bør gjøres innstramninger, men det er viktig for oss at vi beholder asylinstituttet. Vi har stilt opp og har gitt stor tillit og stort handlingsrom til Regjeringen, men det som er sendt på høring av drar den tilliten vi har gitt alt for langt, sa Skei Grande under en pressekonferanse onsdag.

Krever nytt forslag

Venstre ber regjeringen komme tilbake til stortinget med helt nye forslag som etter partiets mening må være i tråd med både asylforliket og Norges internasjonale forpliktelser.

– Regjeringa har gått betraktelig lenger enn de har grunnlag for i det forliket som vi har skrevet under. Det gjelder blant annet at kravet til permanent opphold er økt så drastisk at vi mener det bryter med en rekke internasjonale konvensjoner, kravet til familiegjenforening det samme, sier Skei Grande, før hun også ramser opp en rekke andre ting de heller ikke godtar.

– Regjeringen bør legge hele forslaget i skuffen, sier Skei Grande.

Høringsfristen for regjeringens innstramningsforslag i asylpolitikken gikk ut tirsdag.

I desember presenterte Sylvi Listhaug 40 tiltak som kan gjøre Norge til et av de strengeste landene i Europa.

– Selv om vi nå opplever en nedgang i ankomsttallene må vi ha en utlendingslov som er tilpasset store migrasjonsutfordringer, sa Listhaug da hun presenterte tiltakene.

Mens finansminister Siv Jensen har hyllet Listhaug fra talerstolen, har andre ment at innstramningene strider med Norges internasjonale forpliktelser.

Solberg ikke enig i alle Listhaugs uttalelser

I spørretimen onsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at det er ikke alt Listhaug har uttalt, som statsminister Erna Solberg er enig i:

– Det er noen av uttalelsene fra Listhaug både før og etter at hun ble statsråd, som jeg ikke er eller har vært helt enig i, sa Solberg.

Uttalelsen kom etter at SV-leder Audun Lysbakken spurte om statsministeren egentlig er komfortabel med retorikken fra Listhaug.

– Jeg er glad for korreksen statsministeren gir av sin egen statsråd, kommenterte Lysbakken.

Solberg fortalte ikke hvilke uttalelser hun ikke har vært enig i, men tok også Listhaug i forsvar.

– Når andre partier sier at de er bekymret for velferdsstaten dersom vi ikke får kontroll på tilstrømningen, så oppfattes det som reflektert. Så jeg opplever at det er litt ulik målstokk her, sa statsministeren.