Den ene er mye dyrere og har kortere holdbarhet

Prisforskjellen på disse to leverposteiboksene er stor, men er det virkelig noen smaksforskjell?

De fleste av oss kjenner den gule leverposteiboksen fra Stabburet. Den hermetiske leverposteien har helt siden 1949 vært et av de mest populære påleggene her til lands.

Ifølge Stabburet selv spiser vi hvert år 120 millioner brødskiver med deres leverpostei, og så mange som 70 % av alle norske barn spiser dette pålegget hver uke.

Men det finnes også en nyere og dyrere variant, nemlig fersk leverpostei.

Sammenligner man boksene ser leverposteiene forbausende like ut, med de velkjente bildene av gutten eller jenten. Men det er ikke kun det som er likt. Leser man ingredienslistene så ser begge ut til å inneholde det samme. Er det mulig å smake noen forskjell?

Blindtestet på 50 personer

Matkontrollen gjorde en blindtest med 50 personer som fikk smake på begge leverposteiene.

– Jeg likte A best, var svaret fra en av testpersonene. Nei, jeg synes at B var best, sier en annen.

INGREDIENSER: Innholdsfortegnelsen på de to typene med leverpostei. 
INGREDIENSER: Innholdsfortegnelsen på de to typene med leverpostei. 

Av 50 personer var det en tredjedel som foretrakk den ferske leverposteien, en tredjedel likte best den hermetiske leverposteien, mens en tredjedel kjente ingen forskjell.

– Men er ikke den ferske mye dyrere? Da er det jo like greit å spise den billige, sier en av testerne som får vite hvilken leverpostei de har blindtestet.

Hvorfor skal vi velge fersk leverpostei når den er dyrere, har kortere holdbarhet og inneholder det samme som originalen?

Liten forskjell

Vi spør Fagsjef for ernæring Linn Anne Bjelland Brunborg i Orkla Foods Norway om forskjellen på de to leverposteiene.

– Den ferske må oppbevares i kjøleskap og har 100 dagers holdbarhet. Den hermetiske blir oppbevart i romtemperatur og har 5 års holdbarhet, sier hun til Matkontrollen.

Fagsjefen bekrefter at innholdet er det samme i begge leverposteiene, men sier at de er fremstilt på ulike måter.

– Den ferske varianten har gått gjennom en mer skånsom kokeprosess, så temperaturen er litt lavere og den er kokt i kortere tid enn den er på den tradisjonelle gule leverposteien vår, sier Bjelland Brunborg til Matkontrollen.

– Når du koker leverposteifarse ved høy temperatur over lang tid så vil det påvirke hvordan både munnfølelsen og også smaken er, sier hun.

Til tross for at mange i vår blindtest ikke kjente forskjell på smak, mener fagsjefen at det er en viss forskjell i smak og konsistens.

– Jeg kjenner godt forskjell i smak og konsistens, men det er jo veldig individuelt hva man er vant til, sier hun.

Kan velge den billigste

– Når den hermetiske koster 7 kr og den ferske omtrent dobbelt så mye og har mye kortere holdbarhet- bør man ikke like godt velge den billigste?

– Du, det kan man godt gjøre, sier Brunborg til Matkontrollen.

Brunborg mener at det er opp til forbrukeren å velge hvilken leverpostei de synes smaker best.

– Men er det viktig for dere å være mer synlig med leverposteien deres flere plasser i butikken?

– Det å kunne tilby varer som er litt forskjellige og som står forskjellige steder i butikken er viktig for oss, sier Bjelland Brunborg.

Se Matkontrollen torsdager klokken 20.00 på TV 2.