Selger muggen og råtten frukt

Matkontrollen sjekket kvaliteten på frukt og grønt hos dagligvarekjedene. Resultatet er ikke akkurat appetittvekkende.

– Åh fyyy. Hva er det du har kjøpt for noe? spør programleder Solveig Barstad en av Matkontrollens medarbeidere.

Mye råtten frukt

Posen med frukt og grønt som nettopp har blitt handlet inn på en av Rema 1000 sine butikker lukter ikke spesielt godt. En råtten paprika løftes ut av posen sammen med noen mugne tomater.

I samme butikk har Matkontrollens medarbeidere fått kjøpt en appelsin dekket av hvitt mugg, overmoden avokado, råtne epler, flere kurver med mugne bringebær som nærmest flyter i hverandre, og uttørket asparges.

– Er alt dette kjøpt i samme butikk? Nei, det går jo ikke an, slår programlederen fast.

– Best pris, ikke best kvalitet, sier hun, mens hun løfter opp den råtne paprikaen.

Se Matkontrollen torsdag klokken 20.00.

Sjekket 30 butikker

Mens billigkjedene Rema 1000, Kiwi og Coop Extra krangler om hvem som er billigst på frukt og grønt i reklamene sine, har Matkontrollen sjekket hvordan kvaliteten er på det som vi får kjøpt i butikkene.

VISSEN: Disse urtene ble kjøpt på Coop Extra. 
VISSEN: Disse urtene ble kjøpt på Coop Extra. 
IKKE BRA: Chilli fra matvarekjeden Kiwi.
IKKE BRA: Chilli fra matvarekjeden Kiwi.

Matkontrollen har undersøkt totalt 30 butikker i Oslo og Akershus ti butikker fra hver kjede. Resultatet er nedslående.

Alle like ille

Mugne jordbær og bringebær, plommer som er uspiselige, mugne druer, råtne appelsiner og klementiner er bare noe av det som ble funnet hos alle tre kjedene.

Fra grønnsaksdisken ble det solgt mye mugne og råtne tomater, inntørket asparges, og babygulrøtter som nærmest er blitt til gulrotmos.

Vi fikk kjøpt hele 14 dagligvareposer med dårlig frukt og grønt fra hver kjede, i snitt litt over en bærepose per butikk.

Sjokkert over funnene

TV-kokk Wenche Andersen fra God Morgen Norge er sjokkert over Matkontrollens funn.

– Jeg blir veldig lei meg for at det går an å finne slike produkter, for ikke å snakke om å få kjøpt de. At dette har gått gjennom kassen forstår jeg ikke. Det er helt utrolig, sier Andersen til Matkontrollen.

Bør forvente topp kvalitet

Wenche Andersen mener at vi skal kunne forvente å få kjøpt topp kvalitet på frukt og grønt selv om det er billige varer.

– Salat skal høres ut som tulipanblader, ikke gule blader. Tomater skal ikke ha noen flekker eller være mugne. Appelsiner skal i hvert fall ikke være myke og mugne i skallet. Agurken må du kjenne på. Er den myk kan du bare legge den til side, for da begynner det å spre seg, råder TV-kokken.

Viktig at kvaliteten er på topp

Varehandelekspert Odd Gisholt er klar på hvorfor billigkjedene har denne priskrigen på frukt og grønt.

– Folk er opptatt av sunnhet og de kan tjene penger. De tre kjedene følger hverandre med argusøyne og kontrollerer at det er en reel prisnedgang, forklarer han.

– Så det kommer forbrukerne til gode?

– Absolutt, men da er det viktig at kvaliteten holder seg på topp.

Rema lover bedring

Rema 1000 beklager at Matkontrollen har funnet dårlig frukt og grønt i deres butikker.

– Sånn skal det ikke være. Vi tar tak i dette for å sikre gode rutiner og varekunnskap i våre butikker, sier Mette Fossum Beyer, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000.

– Vil alltid finnes kvalitetsavvik

Coop Extra lover også å ta i et tak for å bedre kvaliteten på frukt og grønt i butikkene sine.

– Vi må ha de beste produsentene, riktig transport og oppbevaring, og vi må øke bevisstheten slik at vi tar oss tid til å ta det vekk hvis det skulle komme noe dårlig i kassen, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge.

Han er ikke fornøyd med Matkontrollens funn.

– Det er veldig trist, det var mye dårlige produkter. Dette er en av de mest krevende avdelingene i en butikk, så det vil nok alltid kunne finnes noen kvalitetsavvik, sier Kristiansen til Matkontrollen.

– Dette er ikke bra

Kiwi er også misfornøyd med Matkontrollens funn.

-Sånn skal det ikke være. Disse varene skulle ikke ha vært i disk, og de skulle også ha blitt stoppet i kassen. Dette er ikke bra. Frukt og grønt er vår viktigste varegruppe, og kundene i Kiwi skal være trygge på at kvaliteten er gode selv om prisen er lav, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

Lover bedring

Hun lover bedre kvalitetskontroll av frukt og grønt i butikkene.

– Vi sender nå ut frukt- og grøntkonsulenter til alle våre 630 butikker for å gjennomgå rutinene våre, vi skal forsterke rutinene våre i alle butikker og intensivere kvalitetskontrollene for vi kan ikke ha det sånn i Kiwi, sier Aakvaag Arvin.

Kommunikasjonsdirektøren innrømmer at fokuset på kampanjene og økt salg kan ha gått ut over kvaliteten.

– Egentlig burde det ikke være sånn, for høyere rullering burde medføre at varene er friskere, men i disse tilfellene dere har avdekket så kan det tyde på at det har gått utover kvalitetskontrollen. Det beklager vi.

– Er det litt flaut?

– Ja, det er flaut, sånn skal det ikke være, svarer hun.