DELTE: Ordfører i Lørenskog Ragnhild Bergheim delte dette bildet tirsdag. Foto: Hans Klavestad/Facebook
DELTE: Ordfører i Lørenskog Ragnhild Bergheim delte dette bildet tirsdag. Foto: Hans Klavestad/Facebook

Raser mot Ap-ordfører etter Holocaust-innlegg

Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) har fått kraftig kritikk etter at hun trakk paralleller mellom jødeforfølgelsen og innvandringsdebatten i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørenskogs ordfører, Ragnhild Bergheim (Ap), har fått kritikk etter at hun delte et bilde på Facebook som kan indikere at veien mot Holocaust og andre verdenskrig kan sammenlignes med dagens flyktningdebatt. Innlegget viser tre bilder av en 13 år gammel jente som ble gasset ihjel i Auschwitz med denne teksten:

«Det startet ikke med gasskamre. Det begynte med politikere som delte folket inn i oss og dem. Det begynte med hatefulle utsagn. Det begynte med ignorering. Ikke ignorer hatefulle utsagn! Stans dem!»

Gruppeleder for Høyre i kommunestyret i Lørenskog forteller til Romerikes Blad at hun er sjokkert over at ordføreren sammenligner politikere som diskuterer flyktningkrisen og nazistene.

– Jeg reagerer også kraftig på noe av språkbruken i flyktningdebatten, men fra dét til å sammenligne med jødeutryddelsene og gasskamrene, er simpelthen for drøyt. Å begynne med «hitling» er drepende for all debatt, sier hun til avisen, som først omtalte saken.

Her en innlegget som ordføreren delte på facebook på tirsdag. Foto: Skjermdump, Facebook.
Her en innlegget som ordføreren delte på facebook på tirsdag. Foto: Skjermdump, Facebook.

– Ikke for drøyt

Ordføreren er på sin side uenig i at innlegget er for drøyt, og påpeker at det ikke er snakk om den lokale debatten, men heller som et forsøk på å åpne øynene til folk ute i verden.

– Hvis jeg skulle gått ut og kritisert Sylvi Listhaug i integreringsdebatten, hadde jeg ikke brukt dette bildet. Bildet handler om tendensene vi ser i Europa, sier Bergheim til TV 2.

Hun forteller at det blant annet er de påsatte brannene på asylmottak i Tyskland og demonstrasjoner mot enslige mindreårige asylsøkere i Sverige, som er bakgrunnen for publiseringen av innlegget.

Bergheims innlegg er opprinnelig et bilde som er hentet fra debattforumet The Free Thought Project.com, og har siden lørdag blitt delt av over 60.000 mennesker på Facebook.

En oppfordring til Listhaug

Lørenskog-ordføreren forteller til TV 2 at hun har noen oppfordringer til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug når det kommer til innvandringsdebatten.

– Hun må stå klarere opp i sitt virke som minister for menneskerettigheter, demokrati og de grunnleggende verdiene i samfunnet vårt. Vi må diskutere innvandring og integrering, men det er viktig å vise at alle mennesker er like mye verdt, ikke å spre frykt og usikkerhet.

I en kronikk som Listahug har publisert på NRKs nettsider onsdag, skriver hun at det ikke er riktig at hun prøver å spre frykt når det kommer til innvandring.

– Det blir hevdet at jeg forsøker å spre frykt i innvandringsdebatten i Norge. Dette er helt feil, jeg har en realistisk tilnærming til disse spørsmålene, der jeg er opptatt av å få frem fakta i debatten, skriver Listhaug i kronikken.