Bersant Celina (19) er født i Kosovo, men som 2-åring flyttet han til Drammen sammen med foreldrene.

17 år seinere er Celina et av Norges heteste fotballtalenter. Han debuterte for Manchester City i Premier League forrige helg. Celina lot ikke sjansen gå fra seg, og noterte seg for en målgivende pasning i hjemmekampen mot Leicester.

Takket nei til Norge
Celina takket nei til videre spill på landslaget da han bare fikk spille fire minutter som innbytter i U21-kampen mot England i Drammen i fjor. Nå har han bestemt seg for å spille fotball for Kosovo i stedet for Norge.

– Vi opplevde at dette utviklet seg til en forhandlingssituasjon om spilletid. Sånn kan vi åpenbart ikke operere. Jeg tror alle skjønner at det er landslagsledelsen som til enhver tid må bestemme hvem som skal starte, sier kommunikasjonssjef i Fotballforbundet Yngve Haavik til TV 2.

TV 2s fotballekspert Mini Jakobsen mener Norges fotballforbund raskest mulig må sete seg ned ved forhandlingsbordet.

– Jeg er enig i at NFF ikke skal holde på å forhandle med spillerne. De må ha lyst til å spille selv. Men i denne saken hvor vi har et talent i Manchester City, et av verdens beste fotballag, skal man ikke tviholde på egne prinsipper. Det meste løser seg med kommunikasjon, sier Jakobsen.

Han skjønner at Fotballforbundet ikke kan la seg diktere av Celina, men oppfordrer til dialog.

– Ingen spillere er større enn laget, men det er lov å prate sammen. Når det gjelder unge spillere trenger de rettledning. De kan si mye rart, men de må finne ut hva man har lyst til, fortsetter han.

Per-Mathias Høgmo og Jan Åge Fjørtoft besøkte Celina i Manchester i fjor. Den tidligere Tippeliga-treneren og Manchester City-spilleren Uwe Rösler har også fulgt med utviklingen til Celina.

Haavik vil ikke love at NFF på ny tar kontakt med Celina.

– Hvilke vurderinger vi vil gjøre videre får tiden vise, sier han til TV 2.

– De har vært så tydelig på at Bersant ikke ønsker å spille for Norge, så da er det naturlig at de tar kontakt med oss dersom de skulle endre mening. Vår dør står alltid åpen for Celina, men han må ønske å spille for Norge. Han må, i likhet med alle andre spillere, respektere at det er treneren som bestemmer hvem som skal spille og hvem som får komme innpå. Bersant og Eduar Celina har vært tydelige på at Bersant ikke ønsker å spille for Norge, og det må vi respektere, men dersom de endrer mening står vår dør alltid åpen, sier kommunikasjonssjefen.

Rekdal fnyser av Celinas oppførsel
Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er ikke imponert over fremgangsmåten til Celina.

– Ydmykheten til unge spillere, foreldre og agenter er blitt litt borte. Det kreves for mye før man har vist noe. På et landslag skal de beste spille – uansett. Er du god nok, får du sjansen, sier Rekdal og legger til:

– En ung spiller kan ikke sette seg foran laget og kreve spilletid. Det blir helt feil. Hvis en trener eller landslagssjef skulle tillate sånn oppførsel, er du sjanseløs i lagidrett.

Rekdal mener likevel det må være rom for spillere som skiller seg fra mengden.

– Det er viktig at ikke alle spillerne er A4. De beste er ofte litt gærne, litt store i kjeften. Men det kan ikke gå for langt heller. Vi trenger at de beste spillerne velger Norge. Men enkelte ting må en spiller avfinne seg med. Det er det ikke alle som vil. Og helheten må gå foran individet, avslutter han.