Digital spionasje utgjør en økende trussel, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
Digital spionasje utgjør en økende trussel, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

PST-sjefen: – Fremmede makter har lykkes med dataangrep mot Stortinget, regjeringen og departementer

Nå skal NATO hjelpe Norge med beskyttelse mot digitale trusler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storting, regjering og departementer er blitt utsatt for digital spionasje fra fremmede makter, bekrefter PST-sjef Benedicte Bjørndal til TV 2.

– De har lykkes i å etterrette mot politiske beslutningstakere, sier PST-sjefen.

– Kan du si noe mer om det?

– Nei, det kan jeg ikke.

Den digitale spionasjen utgjør en økende trussel mot Norge, utdyper PST-sjefen:

– Jeg vil beskrive den som økende. Det kan ha sammenheng med at etterretningsoffiserer har fått vanskeligere arbeidsvilkår i Norge, og at man av den grunn vrir etterretningen sin til til å være mer tilstedeværende i cyberdomenet. Det er en billig og kostnadseffektiv måte å etterrette på, og kan kompensere for en svekkelse i muligheten til etterretningsoffiserene å operere på bakken.

Kan komme Norge i forkjøpet

Ifølge PST-sjefen er sikkerhetstjenesten mest bekymret for at disse målene utsettes for digital spionasje:

  • Norges forsvarsevne, sikkerhet og beredskap.
  • Politiske beslutningstakere som storting, regjering og departementer.
  • Forhandlingsposisjoner knyttet opp til nordområdene.

– Hvis fremmede makter lykkes i å etterrette mot politiske beslutninger og mot forhandlingsposisjoner, kommer man jo Norge i forkjøpet og har et fortrinn når man skal sette seg ned og forhandle, sier Bjørnland til TV 2.

I fjor høst skrev Dagbladet at Utenriksdepartementet var blitt utsatt for et kraftig dataangrep. Ifølge avisens kilder var angrepet så alvorlig at regjeringen ble orientert. PST-sjefen ønsker ikke å kommentere denne saken, men sier på et generelt grunnlag at såkalte nettverksoperasjoner utnytter den digitale sårbarheten.

– Man kan få tilgang til store mengder sensitiv informasjon som følge av at vi er sårbare i cyberdomenet, sier Bjørnland.

Får NATO-hjelp mot digitale trusler

Onsdag signerte Norge og NATO en ny samarbeidsavtale om beskyttelse mot digitale trusler, og Norge er blant de første landene som inngår en slik avtale, opplyser Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

– Jeg er glad for at Norge er tidlig ute med å signere en ny avtale med NATO om et så viktig område. Digitale trusler blir stadig mer alvorlige – og vår evne til å motstå slike trusler fordrer et tett og bredt internasjonalt samarbeid. Denne avtalen bygger opp under slikt samarbeid, og vil være til nytte for både Norge og NATO, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Avtalen, som ble signert av Norges NATO-ambassadør Knut Hauge, omfatter deling av informasjon mellom NATOs responsteam NCIRC og Norges responsteam NSM NorCERT, som ligger under Nasjonal sikkerhetsmyndighet, samt med Forsvarets responsmiljø i Cyberforsvaret.

I dag inngår også EU og NATO et samarbeid om å møte cyber-trusler, melder NTB.

– NATO og EU signerer i dag en avtale om å styrke cyber-samarbeidet vårt. Kriseteamene våre skal få et rammeverk for å utveksle informasjon og dele sine beste fremgangsmåter, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg før onsdagens forsvarsministermøte i Brussel.

– Dette er et konkret eksempel på hvordan EU og NATO jobber sammen for å møte hybrid-trusler, sier han til pressen.