VURDERER OL-DELTAKELSE: Jessica Ennis-Hill vurderer å droppe OL i frykt for zikaviruset. Foto: Stephen Pond
VURDERER OL-DELTAKELSE: Jessica Ennis-Hill vurderer å droppe OL i frykt for zikaviruset. Foto: Stephen Pond

Dansk OL-lege om zikafrykten: – Bare tull

Flere stjerner vurderer å droppe Rio-OL av frykt.

Zikaviruset er blitt en reell trussel for gjennomføringen av OL i Rio de Janeiro i sommer. Enkelte land har signalisert stor skepsis, men i Danmark vekker det ikke bekymring.

– Med mindre det viser seg at vi har med en utøver som er gravid, er ikke dette noe som bekymrer oss, sier OL-troppens lege, Morten Storgaard til Ritzau.

Viruset kan ramme alle, men er mest alvorlig for gravide da det forårsaker fosterskader.

Den olympiske komité i Kenya har tidligere uttalt at den vurderer å trekke utøvere fra lekene om sikkerheten ikke kan garanteres. USA har sagt at utøverne som frykter for sin egen helse, må vurdere om de ønsker å delta.

Den amerikanske fotballmålvakten Hope Solo er blant dem som vurderer å stå over lekene.

– Jeg ville aldri risikert å ha et barn med dårlig helse. Jeg vet ikke når dagen kommer for Jerramy og meg, men personlig vil jeg ha retten min til å få et sunt barn. Ingen utøvere som konkurrerer i Rio skal kunne ha dette dilemmaet. Kvinnelige profesjonelle utøver møter allerede mange utfordringer og er nødt til å ta beslutninger som mannlige utøvere ikke må, sier hun.

I Storbritannia går nå diskusjonen blant de kvinnelige OL-håpene.

Tikjemperen Jessica Ennis-Hill er en av utøverne som nå vurderer å boikotte lekene. Det samme gjelder syklisten Lizzie Armitstead og Helen Glover.

Armitstead og Glover har begge medaljer fra OL i London, og har snakket om å stifte familie etter Rio-lekene.

Anbefalingene fra leger i El Salvador er nå at kvinner som oppholder seg i områder med stor zikafare ikke bør bli gravid før i 2018. Det gjør at de nå vurderer å droppe å dra til Brasil, skriver Daily Mail.

Langdistanseløperen Jo Pavey er allerede mor. Hun kommer til å dra til Rio de Janeiro, men kommer ikke til å ta med seg ektemannen Gavin, som også er treneren hennes.

Han blir hjemme med barna.

– Det er vanlig å ha med barna når vi reiser og jeg liker å ha dem med, men jeg ville ikke like å gjøre det nå på grunn av utviklingen i situasjonen og du kan ikke føle deg trygg før forskerne har fått full oversikt. Når du ikke kjenner til risikoen, så vil jeg ikke reise med en ung familie, sier hun.

Kenyas olympiske komité har varslet arrangørene at dersom viruset utvikler seg til å bli en epidemi, så vil de holde hele laget sitt hjemme – kvinner og menn.

Det vil bety at flere av lekenes største profiler vil utebli. Blant dem mellomdistansestjernen David Rudisha.

– Vi kommer ikke til å ta noen sjanser ved å ta med kenyanere dit dersom dette viruset når epidemi-nivå, sier Kipchoge Keino ifølge BBC.

Kenya tok elleve medaljer under OL i London.

(©NTB/TV 2)