Innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug snakker under en pressekonferanse i Oslo like før nyttår. Foto: Haakon Mosvold Larsen /NTB scanpix via AP
Innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug snakker under en pressekonferanse i Oslo like før nyttår. Foto: Haakon Mosvold Larsen /NTB scanpix via AP Foto: Haakon Mosvold Larsen

– Man må klare å brødfø sin egen familie

Familiegjenforening kan i praksis bety en dobling av antallet innvandrere, mener regjeringen. Listhaug sier hovedpoenget er at man klarer å brødfø sin egen familie.

Høringsfristen for regjeringens innstrammingsforslag i asylpolitikken gikk ut tirsdag, og et av de mest kontroversielle forslagene er å stramme inn retten til familiegjenforening og kravet om fire års arbeid eller utdanning i Norge.

Sylvi Listhaug (Frp) har i høringsforslaget pekt på at familiegjenforening innebærer en dobling av antallet som kommer til landet, selv om hun til NRK sier at dette kun er et anslag og at det er variasjoner fra år til år.

– Hovedpoenget vårt er å sørge for at vi strammer til familiegjenforening fordi dette er et punkt som innebærer at det kommer mange flere til Norge enn bare dem som er asylsøkere, sier Listhaug.

– Poenget vårt med å stramme til er at de som skal få familien sin til Norge, må greie å brødfø dem selv, sier Listhaug og peker på at regjeringen i høst hadde et bredt stortingsflertall i ryggen som ønsket å stramme inn nettopp dette området.

Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver i sitt høringssvar at påstanden om at familiegjenforening i praksis betyr en dobling av antallet innvandrere, ikke har støtte i innvandringen til Norge slik vi har opplevd den til nå. (©NTB)