TAPTE: Juritzen Forlag kan gå konkurs hvis selskapet taper saken, ifølge forlegger Arve Juritzen, her avbildet under rettssaken. Onsdag kom konklusjonen fra Oslo tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TAPTE: Juritzen Forlag kan gå konkurs hvis selskapet taper saken, ifølge forlegger Arve Juritzen, her avbildet under rettssaken. Onsdag kom konklusjonen fra Oslo tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

Juritzen må betale millioner

Juritzen forlag må betale 6,5 millioner kroner til en distributør etter tap i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Distributørselskapet Interpress gikk seirende ut av tvisten som endte i Oslo tingrett.

Selskapet mente det hadde krav på full retur av bøker til en verdi av mer enn 6,5 millioner kroner, noe forlaget ikke var enig i.

Interpress ville ha full refusjon på innkjøpsprisen. Juritzen på sin side hevdet at det aldri har vært noen distribusjonsavtale mellom de to selskapene.

Dokumentert returavtale

Juritzen argumenterte også med at et returkrav på opp mot hundre prosent er ekstraordinært.

Oslo tingrett konkluderer imidlertid med at det i praksis har vært en forståelse om returrett mellom partene.

– Interpress har fremlagt en rekke bestillinger som viser dette. Juritzen må anses for å ha akseptert returretten når disse bestillingene har blitt effektuert, uten forbehold. Interpress har også fremlagt enkelte e-poster fra Juritzen som bekrefter returretten, mens det er ikke er fremlagt noen dokumentasjon som tyder på at Juritzen har levert bøker til Interpress uten returrett, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Juritzen forlag argumenterte i retten for at selskapet vil gå konkurs dersom det må betale 6,5 millioner slik motparten krevde. Dette har ikke tingretten tatt hensyn til, og peker på at «et hvert selskap selv bærer risikoen for egen solvens».

I tillegg til hovedkravet må Juritzen forlag betale saksomkostningene til motparten på 185.000 kroner.

Anker sannsynligvis

Arve Juritzen sier til NTB at han ser det som sannsynlig at dommen blir anket.

– Vi er dømt til å betale sju millioner kroner til Interpress i løpet av to uker. De pengene har vi ikke – og det vet Interpress. Men velger vi å anke, er ikke dommen rettskraftig heller, sier Juritzen til NTB.

I oktober 2014 avsluttet Interpress Norge, som eies av Reitan Convenience, sitt boksalg på grunn av dårlig lønnsomhet.