KLEDD FOR VALGKAMP: Mange unge velger i USA bærer i disse dager dette undertøyet for å vise sin støtte til Bernie Sanders. FOTO: Bernie Briefs
KLEDD FOR VALGKAMP: Mange unge velger i USA bærer i disse dager dette undertøyet for å vise sin støtte til Bernie Sanders. FOTO: Bernie Briefs

De unge vil kjenne Bernie Sanders over hele kroppen

Underdogen Bernie Sanders vant primærvalget i småstaten New Hampshire, men kan han gå hele løpet og slå Hillary Clinton? I hjemstaten Vermont er han så populær at han har fått sitt eget undertøysmerke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Disse sitter jo perfekt, sier en av de unge frivillige og drar på seg Sanders-trusene.

– Jeg tror det er jentetruser, sier en av jentene i andre enden av lokalet.

– Er det? Jeg føler uansett det er i Bernie Sanders progressive ånd at jeg går med dem.

Bernie Sanders ble født før Pearl Harbor-angrepet, men budskapet hans om politisk revolusjon fenger likevel hos millenumsbarna og på partikontoret hans i Nashua i New Hampshire er mange av de frivillige under 20.

Etter caucusvalget i Iowa rapporterte også New York Times at hele 84 prosent av velgerne mellom 17 og 29 år stemte på Vermont-senatoren.

– Vi stoler på Bernie. Han har sagt det samme hele tiden og nå skjønner endelig folk at han har rett, sier gutten med trusa utenpå buksa.

Startet med en sketsj

Bernie Briefs, som undertøysmerket heter, stammer fra en gjeng unge entrepenører i Vermont, der Sanders har vært senator siden 2007.

– Ideen dukket opp etter en en sketsj på Saturday Night Live, der Larry David imiterte Sanders og sa at han var så spartansk at han bare hadde et eneste par underbukser. Etterpå var vi en kompisgjeng som ble sittende og fundere over hvordan underbuksene til Sanders så ut. Derfra gikk det slag i slag, sier en av mennene bak kolleksjonen, Todd Bailey.

FEIL, MEN RETT: Den unge frivillige var fornøyd med Bernie-trusene, selv om de ikke passet med de vanlige standardene hans. FOTO: Fredrik Kalstveit
FEIL, MEN RETT: Den unge frivillige var fornøyd med Bernie-trusene, selv om de ikke passet med de vanlige standardene hans. FOTO: Fredrik Kalstveit

Til tross for at Bailey tror at Sanders foretrekker konvensjonelle herreunderbukser, utvidet de raskt sortimentet, så kvinner også kan ikle seg undertøyskolleksjonen.

– Det strømmer inn bestillinger fra både kvinner og menn. Vi har ikke kunnet levere til alle som har bestilt. Pågangen er rett og slett for stor.

Bailey understreker at kolleksjonen ikke er et ironisk sprell, men en gest for senatoren, som de har stor respekt for.

– Bernie er svært populær i Vermont. Til og med republikanere stemmer på ham her.

Not Hillary

New Hampshire grenser mot Vermont og Sanders popularitet som senator har utvilsomt smittet over til nabostaten. Det snakkes faktisk om en «hjemmebanefordel», men noe av Sanders fremgang skyldes nok også at Hillary har et tillitsproblem blant velgerne.

Linda Raymond bor i et villastrøk i New Hampshires største by, Manchester. Når TV 2 nevner navnet til Clinton, tar Raymond seg til hodet og hveser mellom sammenbitte tenner.

– Nei, nei, nei.

Og like etter, som om det skulle vært et innøvd show-nummer, gjør også hunden George en piruett på fortauet og viser bakenden til kameraet.

– Ikke en gang hundene liker henne her i New Hampshire. Nei, nå overdriver jeg, men hun er litt mislikt, altså. Noen respekterer henne fordi hun er smart, men jeg tror de færreste liker personligheten hennes.

Stoler ikke på Hillary

Skiltet hun har stående i oppkjørselen sier sitt, men hun sier det likevel en gang til høyt.

UPÅLITELIG: Til tross for at Hillary Clinton i manges øyne forklarte seg godt under Benghazi-høringene i oktober, mener Linda Raymond at tiden til Clinton som utenriksminister viser at hun ikke er til å stole på. FOTO: Fredrik Kalstveit.
UPÅLITELIG: Til tross for at Hillary Clinton i manges øyne forklarte seg godt under Benghazi-høringene i oktober, mener Linda Raymond at tiden til Clinton som utenriksminister viser at hun ikke er til å stole på. FOTO: Fredrik Kalstveit.

– Jeg vil ikke ha Hillary, jeg stoler ikke på henne. Hun gjør alt for å få makt og har ingen reel politisk agenda. Når partiet dras mot høyre, går hun til høyre. Når partiet dras mot venstre, går hun å mot venstre. Det ene øyeblikket kan hun ikke fordra Obama, det neste øyeblikket er hun utenriksministeren hans.

De negative presseoppslagene det siste året har også forsterket Raymonds avsky.

– Hun har gjort mye uten å bli holdt ansvarlig. Benghazi. E-postene. Lista er lang og den blir lengre.

Minoritetene kan avgjøre

Om Sanders på sin side har taket på de yngre velgerne og velgerne i nabostaten, så har han fortsatt ikke helt slått an hos minoritene.

Minoritetene er en viktig velgermasse for demokratene. Tall fra presidentvalget i 2012 viser at at nesten 93 % av den afromamerikanske befokningen og 71% prosent av den latinamerikanske befolkningen stemte for Obama.

Selv om minoritetsgruppene utgjør mindre enn en fjerdedel av USAs befolkning, så har støtten fra dem vært så formidabel at demokratene må beholde en anseelig del av dem for å fortsette å vinne presidentvalg.

Hillary Clinton har lenge vært populær blant denne gruppen, hvilket blant annet skyldes at hun har overtatt noe av populariten til ektemannen Bill, som av Toni Morrison ble kalt «USAs første svarte president». De svarte velgerne virker å ikke ha glemt at Bill Clinton maktet å senke arbeidsløsheten og få skikk på økonomien i sin presidentperioden, men det er omdiskutert hvor mye dette egentlig kom de svarte til gode.

– En revolusjon!

I barberersalongen Latinos Style i Manchester i New Hampshire har de diskutert mye politikk mye det siste året.

Det startet med diskusjoner om Donald Trump og den foreslåtte muren mot Mexico, men den siste måneden har Sanders og Clinton vært et minst like heftig debattemne.

Eieren av salongen, Tomas Vega, kommer opprinnelig fra den Dominikanske Republikk, men har bodd i USA i en mannsalder.

HEIT DISKUSJON: På barbersalongen Latino Style har de diskutert mye politikke det siste året, men den siste månedene har de fleste diskusjonene dreid seg om Sanders og Clinton. FOTO: Fredrik Kalstveit.
HEIT DISKUSJON: På barbersalongen Latino Style har de diskutert mye politikke det siste året, men den siste månedene har de fleste diskusjonene dreid seg om Sanders og Clinton. FOTO: Fredrik Kalstveit.

Mannen i femtiårene knipser på en barbermaskin som først ikke vil lade, reiser seg og begynner å gestikulere med saksa i hånda.

– Sanders er en bra mann, men han er så utrolig hvit. Han veit ikke hvordan han skal hjelpe minoritene.

– Du vet Sanders er jøde? Han er minoritet selv, sier kunde John Campbell.

– Jaja, men Hillary er kvinne. Hun har gått i motbakke hele livet og veit hvordan det er å sitte med de dårligste kortene på hånda. Sist gang valgte vi en svart mann, nå er det på tide med en kvinne. Det er på tide med en ny revolusjon? Hører du? En ny revolusjon!

– Ingen i Midtøsten vil respektere en kvinne

Kunden John Campbell har vært en trofast Obama-tilhenger i åtte år og tror Clinon i utgangspunktet kan videreføre noe av arven fra ham. Samtidig er han i tvil om det vil fungere med en kvinne sjefsstolen.

– Landene i Midtøsten kommer ikke til å respektere en kvinnelig president. Det er synd, men slik er verden.

– Og så? Drit i dem! Vi er verdens mektigste land. Vi setter standarden for hva de skal respektere, roper Vega.

– Noen ganger må man bruke hodet.

– Noen ganger må man ha en revolusjon!

Campbell rister på hodet og Vega barberer det.

– Kanskje jeg skal stemme på Sanders da, sier han når skjegget er ferdigstussa og det krusede hodehåret ligger i en krans på gulvet.

Alltid vært på rett side

Dennis Goldford, som er professor i statsvitenskap på Drake University, tror Clinton vil knuse Sanders når valgkampen trekker sørover, der det er flere minoritetsstemmer å sanke.

– Sanders er jo en mann som egenlig har stått på «rett side» hele tiden, hvis man ser på hva som senere har blitt populære progressive verdier. Han kjempet for homofiles rett til å gifte seg, mens Clinton fortsatt nølte. Han marsjerte i tog med Martin Luther King, mens Clinton som ung kvinne fortsatt kalte republikaner. Samtidig er han ikke ikke komfortabel med å snakke om raseskonflikter og kvinners rettigheter. Akkurat det mester Clinton utrolig bra.

Goldford levner imidlertid Sanders en liten sjanse, hvis han klarer å kommunisere noen av de økonomiske ideene sine til minoritenene og utnytter at Hillary tidvis har vært «poltisk tonedøv».

– Uttalelsen til Hillary om at hun var fattig da de forlot det hvite hus gjorde mange fattige minoritetsamerikanere sinte, der ligger det en kime til noe. Dessuten vil Sanders forslag om minstelønn på 15 dollar særlig gagne mange afromarikanere. Der kan han vinne mange velgere. Han må bare få dem til å tro at det handler om dem. Slik de unge allerede gjør.

tv2_contentbox_gpt
tv2_contentbox_gpt
15 DOLLAR: En gruppe demonstrerer for 15 dollars minstelønn i Manchester i forkant av republinarnes debatt forrige uke. FOTO: Fredrik Kalstveit.
15 DOLLAR: En gruppe demonstrerer for 15 dollars minstelønn i Manchester i forkant av republinarnes debatt forrige uke. FOTO: Fredrik Kalstveit.