Sanders og Trump vant i New Hampshire

Etter et nytt valgdrama i USA i natt, er det klart hvem som ble nattens vinnere.

Donald Trump vant Republikanernes nominasjonsvalg i New Hampshire, mens Bernie Sanders fikk flest stemmer på demokratisk side.

Nominasjonsvalget i den lille delstaten i nordøst er den andre testen for kandidatene som kjemper om å bli USAs neste president.

Trump har ledet stort på meningsmålingene og trengte seieren i New Hampshire etter et surt tap for utfordreren Ted Cruz i Iowa sist uke. Multimilliardæren ser ut til å få 35% av stemmene i delstaten, mens John Kaisich og Ted Cruz ligger på henholdsvis 16% og 12%.

Den demokratiske kandidaten Bernie Sanders tapte knepent for Hillary Clinton i Iowa, men er utnevnt til vinner i New Hampshire med 60% av stemmene, mot Clintons 38%.

Takket velgerne

– Vi hadde ingen organisasjon, vi hadde ingen penger, og vi gikk mot den mektigste politiske organisasjonen i USA. I kveld, med det som ser ut til å være et valg med rekordmange deltakere, vant vi, sa Sanders til sine tilhengere i talen etter at valgresultatet ble klart.

Sanders takket velgerne i New Hampshire for seieren både i sin tale og på Twitter, mens Clinton gratulerte motstanderen sin med seier, og erkjente nederlaget.

– Jeg elsker fortsatt New Hampshire, noe jeg alltid vil gjøre. Nå skal vi ta denne kampanjen til hele landet, sa Clinton under sin tale etter valget.

Også Trump gratulerte Sanders i seierstalen sin, før han kritiserte demokraten for å ville gi bort landet.

– Vi skal gjøre USA bra igjen, sa Trump, etter å ha ankommet lokalet til jubel fra publikum og Beatels-sangen «Revolution».

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Klikk på grafikken for å se en oppdatert oversikt over hvor mange delegater de ulike kandidatene ligger an til å få.

Var spådd seier

Donald Trump og Bernie Sanders var utnevnt som soleklare favoritter i nominasjonsvalget i New Hampshire allerede da velgerne i delstaten strømmet til valglokalene.

Sanders har ledet på Hillary Clinton i ukevis i den demokratiske valgkampen.

I dag startet hun dagen med et siste forsøk på å overtale velgere ved et valglokale i Manchester, delstatens største by.

– Som jeg har sagt de siste dagene: vi skal fortsette å jobbe bokstavelig talt til siste stemme er avlagt og talt opp, sa den tidligere utenriksministeren til nyhetsbyrået AP.

Trump med selvtillit
Milliardæren Donald Trump (69), som ønsker å bli republikanernes presidentkandidat, har allerede fått gjennomgå på internett.

Men det står uansett ikke på selvtilliten til Donald Trump.

– Jeg kunne skutt noen og ikke tapt stemmer, sa presidentkandidaten før stemmene var telt opp i Iowa.

Kontroversiell
Mangemilliardæren Trump vil stenge grensen for muslimer, forsegle grensen til Mexico og sørge for at USA gjenvinner sin status som verdens ubestridte stormakt. Han har også lovet å bombe IS sønder og sammen og bli den beste «jobbpresidenten som Gud noensinne har skapt».

Mens et stort flertall av Demokratenes velgere føler seg frastøtt av Trumps personlige stil og mange kontroversielle utspill, blir han av mange fattige og hvite velgere oppfattet som en sterk leder – en som endelig kan ordne opp i Det hvite hus.

Bernie Sanders er favoritt til å vinne i New Hampshire. Her i debatt med Hillary Clinton. Foto: AFP / TIMOTHY A. CLARY
Bernie Sanders er favoritt til å vinne i New Hampshire. Her i debatt med Hillary Clinton. Foto: AFP / TIMOTHY A. CLARY Foto: Timothy A. Clary

En meningsmåling fra CNN viser at Trumps sterkeste støtte er å finne hos hvite og personer uten høyere utdanning.

Alt til rett
Etter kraftig snøvær og trafikkaos mandag kveld er været kaldt, men fint, i New Hampshire tirsdag.

Dermed ligger ting til rette for at mange vil delta i det som er det første nominasjonsvalget i 2016.

(NTB / TV 2)