Soldat overlevde seks døgn i snøskred – ni personer omkom

Letemannskaper har funnet ni omkomne indiske soldater etter at de i forrige uke ble tatt av et snøskred i Himalaya. En tiende soldat var i live da han ble funnet etter seks dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han ble gravd fram av redningsmannskaper og fraktet til et militærsykehus i New Delhi, der han tirsdag fikk besøk av statsminister Narendra Modi.

Soldaten er i koma og tilstanden er kritisk, men stabil, opplyste hæren tirsdag. Det gikk verre for hans ni kolleger.

– Soldaten, Hanamanthappa Koppad, lå under 11 meter snø. Han var var sterkt dehydrert, forfrossen og i sjokk, heter det i en uttalelse. Han var ved bevissthet, men desorientert da han ble funnet.

Soldaten ble trolig begravd sammen med et telt, noe som har gitt ham en ganske stor luftlomme under snøen. Oksygennivåene i blodet hans skal ha vært overraskende gode.

HIMALAYA: Snøskredet gikk på det som er kjent som verdens høyestliggende slagmark.  AFP PHOTO/Indian Defence Ministry
HIMALAYA: Snøskredet gikk på det som er kjent som verdens høyestliggende slagmark.  AFP PHOTO/Indian Defence Ministry Foto: Indian Defence Ministry

Redningsmannskapene håpet i det lengste på at flere ville bli funnet i live, men konstaterte tirsdag at alle de øvrige ni var blitt funnet omkommet.

Soldatene holdt til ved en vaktpost ved isbreen Siachen på 5800 meters høyde da de onsdag i forrige uke ble tatt av skredet. Siachen ligger i Kashmir, som India og Pakistan strides om. (©NTB/TV 2)