Soldat overlevde seks døgn i snøskred – ni personer omkom

Letemannskaper har funnet ni omkomne indiske soldater etter at de i forrige uke ble tatt av et snøskred i Himalaya. En tiende soldat var i live da han ble funnet etter seks dager.

Han ble gravd fram av redningsmannskaper og fraktet til et militærsykehus i New Delhi, der han tirsdag fikk besøk av statsminister Narendra Modi.

Soldaten er i koma og tilstanden er kritisk, men stabil, opplyste hæren tirsdag. Det gikk verre for hans ni kolleger.

– Soldaten, Hanamanthappa Koppad, lå under 11 meter snø. Han var var sterkt dehydrert, forfrossen og i sjokk, heter det i en uttalelse. Han var ved bevissthet, men desorientert da han ble funnet.

Soldaten ble trolig begravd sammen med et telt, noe som har gitt ham en ganske stor luftlomme under snøen. Oksygennivåene i blodet hans skal ha vært overraskende gode.

HIMALAYA: Snøskredet gikk på det som er kjent som verdens høyestliggende slagmark.  AFP PHOTO/Indian Defence Ministry Foto: Indian Defence Ministry
HIMALAYA: Snøskredet gikk på det som er kjent som verdens høyestliggende slagmark.  AFP PHOTO/Indian Defence Ministry Foto: Indian Defence Ministry

Redningsmannskapene håpet i det lengste på at flere ville bli funnet i live, men konstaterte tirsdag at alle de øvrige ni var blitt funnet omkommet.

Soldatene holdt til ved en vaktpost ved isbreen Siachen på 5800 meters høyde da de onsdag i forrige uke ble tatt av skredet. Siachen ligger i Kashmir, som India og Pakistan strides om. (©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2