– Kjære helseminister, nå er det på tide at du hjelper oss kreftpasienter

– Vi kommer til å kjøpe immunterapibehandling på privatsykehus – om vi så må selge alt vi har. Vi har ikke tid til å vente på norsk godkjenning, skriver lungekreftsyke Anne Marie (59) til Høie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette innlegget gjengir innholdet i et brev adressert til helse- og omsorgsminister Bent Høie, sendt 8. februar 2016 – dagen etter at Beslutningsforum sa nei til å godkjenne den nye immunterapimedisinen mot lungekreft. Brevet er signert kreftsyke Anne Marie og mannen Geir Gisnås.

Anne Marie Gisnås (59) ble feildiagnostisert ved Helgelandssykehuset avdeling Rana høsten 2012. Ytterligere rot med brevforsendelse til feil lege medførte at hun kom til behandling ti måneder etter at hun kunne ha vært operert. Diagnosen som etter hvert kom på bordet var uhelbredelig lungekreft med spredning til lymfene.

Det anføres fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) at kreftsvulstene er lett å se på røntgenbildene fra september 2012, og at hun hadde vært frisk hvis hun hadde blitt operert høsten 2012.

NPE har slått fast at hun etter dette har krav på erstatning.

Det er vitenskapelig dokumentert at immunterapi sannsynligvis er den klart beste behandlingen for henne. Bivirkningene er ikke så dramatiske heller. Men Helgelandssykehuset avdeling Rana ville ikke gi sin anbefaling til at vi fikk kjøpe immunterapi ved den private Alerisklinikken i Oslo.

Vi håpet at immunterapien ville bli tilgjengelig – også for lungekreftpasienter, men ble sørgelig skuffet.

I mellomtiden vokser kreften langsomt, og etter en behandlingsfri periode på to måneder repeterer Anne Marie nåm den første cellegiftbehandlingen hun fikk. Vi startet i forrige uke opp med repetisjon av induksjonskurer med Karboplatin/Navelbin. Den hadde god effekt mot kreften sist, men kroppen tålte den ikke. Cellegiften spiste opp beinmargen. Hun vil gå på denne kuren så lenge kroppen tåler det. Etter dette vil vi søke oss til Aleris-klinikken, noe Helgelandssykehuset nå vil akseptere.

Vi appellerer til helseministeren om å bidra til å gjøre om på beslutningen fra Beslutningsforum på ikke å gi immunbehandling til lungekreftpasienter. Den beslutningen fører til forskjellsbehandling mellom føflekkreftpasienter og lungekreftpasienter, og den vil føre til klasseskille mellom lungekreftpasienter som kan legge opp mot en million på bordet – og de som ikke kan det.

Avslutningsvis vil vi be om at Helse-Norge gjør opp for skaden de påførte oss. Vi kommer til å kjøpe denne behandlingen ved Alerisklinikken – om vi så må selge alt vi har. Vi har ikke tid til å vente på norsk godkjenning av immunterapi for lungekreftpasienter.

Dette er vår siste sjanse, og vi synes at Helse-Norge skal betale for det siden det er Helgelandssykehuset som med sin mangelfulle diagnostisering har forvoldt denne skaden.

Departementet har ikke besvart dette brevet, men Høie har kommentert saken til TV 2 her.