ETTER: Slik ble kjøkkenet etter den totale forvandlingen av Tid for Hjem. 
ETTER: Slik ble kjøkkenet etter den totale forvandlingen av Tid for Hjem. 

Kastet ut det gamle kjøkkenet – se hvordan det ble!

Et helt ordinært kjøkken ble om til et moderne og funksjonelt samlingspunkt.

Kjøkkenløsninger

Vi er nok mange som har sett oss rundt i vårt eget kjøkken og lurt på om det finnes en helt annen måte å organisere det hele på. Oftest ender vi med tradisjonell møblering, benker langs vegger, med eller uten overskap. Slik var utformingen i denne ukens prosjekt også, men når vi fikk mulighet til å utvide rommet til et tilstøtende rom ønsket designerne å tenke nytt.

STOR OVERSIKT: Se hvilke produkter som ble brukt

Det nye kjøkkenet er helt annerledes organisert. Her har vi valgt å samle all oppbevaring på kortveggen, fra gulv til tak, og all benkeflate er nå i midten av rommet, som en øy. Rommet er drøyt 3 meter bredt, så dette går akkurat. For familien var det veldig viktig å finne løsninger som var mer praktiske enn det de hadde fra før. Masse små overskap der saker står bak hverandre og det hele er ganske uoversiktlig, det var de ferdige med. Oppgaven som gikk til våre nye designere var: moderne og funksjonelt, men også litt koselig…

Smarte funksjonelle løsninger

Så da gjelder det å finne smarte løsninger for et familiekjøkken. Vi lager to spesialinnredninger i skap; et høyskap med trådkurver på skapdør og der resten av innredningen blir trukket ut når du åpner skapet, og et med trehyller i skapdøren.

FØR: Tradisjonell kjøkkenløsning. 
FØR: Tradisjonell kjøkkenløsning. 

Slike løsninger gjør det mye lettere å ha oversikt over hva du har i skapene. Videre er det plenty med skuffer på kjøkkenøyen.

For å beholde mest mulig luft og romfølelse velger Morten og Jonas å bruke en benkeventilator i stedet for en takhengt sak. En slik en har du nedsenket i benken når du ikke bruker den, og så hever du den når den skal brukes. For å utnytte plassen best mulig på kjøkkenøyen installerer vi en koketopp som har fire bluss ved siden av hverandre i stedet for den tradisjonelle koketoppen med to foran og to bak.

ETTER: Det nye kjøkkenet er helt annerledes organisert. 
ETTER: Det nye kjøkkenet er helt annerledes organisert. 

Slik klarer vi å beholde benkeplass på andre siden av ventilatoren også. Lekkert med gasskoketopp, skap for gassbeholder blir montert på utsiden av huset.

Kosen inntrer

Jeg synes våre nye designere Morten & Jonas har valgt deilige materialer og veldig fine farger til dette kjøkkenet. Teglsteinsveggen er et drøyt prosjekt å få på plass, men murerguttene våre fikser jo alt, så da så.

Fiskebeinsmønster er jo superlekkert og gir flott rom for fargespillet som er i steinene. Så får man heller kappe hjørnet av alle steinene som ender mot rette kanter… et er ikke få. Men noen av dem blir jo til et gryteunderlag hjulpet av mine hender og litt sterk lim.

På teglsteinsveggen kommer også en flott blomsterhylle designet av Morten & Jonas. Vi får sveiset den lette metallkonstruksjonen og så lager gutta trebokser og hylleplater som kan plasseres i metall rutene. Kjekt med dedikert plass for krydderurtene!

SMART: Utrekksløsning med trådhyller i dør. 
SMART: Utrekksløsning med trådhyller i dør. 

Blå og grå kjøkkenfronter

Skrogene på kjøkkenet er Ikea, og som vanlig lager vi frontene selv. Det skjer på verkstedet til Halvor, der diverse askfinerte MDF-plater blir saget opp til skap og skuffemål. Deretter blir disse pålimt møbel linoelum,- grått til høyskapene og en deilig blå til alle skuffene som er på kjøkkenøyen. Møbel-linoelum er et deilig matt gjennomfarget materiale med en myk overflate som likevel tåler en støyt.

I Danmark har det lenge vært vanlig å bruke dette produktet på kjøkkenfronter. Overflaten blir behandlet med et smussavvisende og poretettende produkt for lettere vedlikehold.

Vegger, gulv og vinduer

Det var et stykke vei å gå fram til det fine sluttresultatet. For at den nye romløsningen skulle fungere måtte vi flytte dør til stuen, vi måtte flytte på vinduer for å få plass til høyskapene, og for å få en brukbar vei ut til terrassen laget vi ny åpning for stor skyvedør.

På gulvet la vi et flott lyst askegulv. Når de nye flatene var ferdige, vinduer og dører montert og lister på plass ble veggene malt i de to samme fargene som kjøkkenfrontene. Grått på vindusveggen og blått på endeveggen. Superlekkert med Gunnars modifiserte klokke i gull på den blå flaten!

STOR OVERSIKT: Se hvilke produkter som ble brukt

DELIKAT: Gasstopp og benkeventilator. 
DELIKAT: Gasstopp og benkeventilator. 

Belysning

Man trenger godt med lys på et kjøkken. Både generelt lys og arbeidslys. Det generelle lyset denne gangen er fine stillbare dobbeltspotter i taket. Arbeidslyset er 7 hengelamper av ulik utførelse over arbeidsbenken. De to i tre har Gunnar laget etter instruksjon fra Morten og Jonas, resten er kjøpt.

Ferdig

Det ble fint synes vi, og det var artig å overrekke rommet til familien. Håper virkelig kjøkkenet fungerer for dem og at de trives på sin nye spiseplass i enden av kjøkkenøyen.

KOSELIG: Blomsterhylle på den ferdigmonterte teglesteinsveggen.
KOSELIG: Blomsterhylle på den ferdigmonterte teglesteinsveggen.
SKJULT: Ferdige linoleumsfronter og benkeventilator.
SKJULT: Ferdige linoleumsfronter og benkeventilator.
FIN ATMOSFÆRE: Belysning og spiseplass på enden av kjøkkenøyen.
FIN ATMOSFÆRE: Belysning og spiseplass på enden av kjøkkenøyen.