GUTTA PÅ TUR: Oppe fra venstre: Nikolai Tefre Lunder, Erlend Sundstrøm, Jonas Orset, Mikkel Tefre Lunder, Elias Angell Spikseth, Jonas Hjorth, Sigurd Nesset og David Desa. I midten: Erlend Sør-Reime. Foto: privat. Montasje: TV 2.
GUTTA PÅ TUR: Oppe fra venstre: Nikolai Tefre Lunder, Erlend Sundstrøm, Jonas Orset, Mikkel Tefre Lunder, Elias Angell Spikseth, Jonas Hjorth, Sigurd Nesset og David Desa. I midten: Erlend Sør-Reime. Foto: privat. Montasje: TV 2. Foto: Picasa

De ukjente norske syklistene i utlandet: 
Disse ni jakter proffkontrakt i 2016

– Det er litt leit at det ikke er noe kontakt med landslaget. Jeg forstår det egentlig ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med 12 utenlandsproffer blomstrer det som aldri før i Sykkel-Norge.

Med rekrutteringen i de norske lagene vil det overraske få om det tallet kommer til å stige de neste årene, men også utenfor landets grenser er det nordmenn som bemerker seg.

Hele ni norske unggutter sykler nemlig for utenlandske lag i 2016 i jakten på en proffkontrakt – men sjansen er stor for at du ikke har hørt om veldig mange av de.

Se fakta om hver enkelt og hva de tenker om sesongen og ambisjoner i oversikten under!

– En del spennende talenter

Stadig flere flytter ut av Norge for å satse på syklingen, men at de er relativt ukjente betyr likevel lite: oversikten under viser at de norske rytterne i Spania, Sverige og Belgia gjør sakene sine godt på et relativt høyt nivå.

Felles for de alle er at målet er en proffkontrakt. Og skal vi ta de på ordet, er det sannsynlig at noen av de også vil lykkes med akkurat det i 2016.

– Den store fordelene med å satse i utlandet i stedet for i Norge er jo treningsforholdene – vintertreningen blir jo mye bedre. De som satser der ute har «guts», og det står respekt for at de tar sjansen og gjør det, sier TV 2-kommentator og sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg.

– Det er en del spennende talenter der, men sportslig hadde jeg nok personlig valgt Norge. Oppleggene til de norske lagene fremstår som veldig gode.

Flere av rytterne føler seg tidvis glemt av forbundet og landslagssjefene i Norge, men Stoltenberg tror at følger bra med på det som rører seg der ute i Europa.

– Ja, de skal, i alle fall nå, klare å få med seg hva rytterne i utlandet gjør. Det tror jeg. Kjører de inn resultater, vil de få det med seg.

Her er de ni norske syklistene som satser utenfor landegrensene:

Mikkel Tefre Lunder

Foto: Picasa

Årskull: 1996

Lag: Team Bliz Merida (Sverige)

Ryttertype: klatrer

19-åringen fra Jar i Bærum er sammen med storebror Nikolai (se under) inne i sin andre sesong for det svenske Continental-laget Bliz Merida.

Tefre Lunder fikk store deler av fjorårssesongen ødelagt av to perioder med lungebetennelse, men satser like fullt på å få sykle de mest prestisjetunge U23-rittene med landslaget denne sesongen: Giro della Valle d’Aosta og Tour de l’Avenir.

– I år blir hovedmålet å hevde seg i UCI-ritt og få inn noen UCI-poeng. Og jeg har forhåpninger om å få sykle de største rittene med landslaget. Som en klatrer, er målet å hevde seg i toppen i Valle d’Aosta og l’Avenir om jeg blir tatt ut, sier han.

– Føler du at dere som satser i utlandet blir litt glemt av landslagssjefene?

– Ja, det er for så vidt litt sannhet i det. De følger kanskje mest med på de norske lagene, og det er jo også de som får mest plass i media.

Tefre Lunde beskriver rittkalenderen i Bliz Merida som «veldig bra», og vil i 2016 også satse mot U23-NM og de norske UCI-rittene på våren.

Erlend Sør-Reime

Foto: Picasa

Årskull: 1995

Lag: Caja Rural – Seguros RGA U23 (Spania)

Ryttertype: klatrer/sammenlagtrytter

Sør-Reime har bodd i Spania de siste 15 årene og er inne i sitt andre år med talentfabrikken Caja Rural – Seguros RGA U23 – sattelittlaget til profflaget med samme navn.

Før det syklet han for GSport-Valencia Terra i Mar (forgjengeren til Sigurd Nessets nåværende lag, se under), og i selskap med noen av Spanias aller største talenter har lysluggen fra Stavanger markert seg i fjellene i flere tøffe ritt de siste årene.

Et ankelbrudd i februar i fjor gjorde at han ikke fikk markert seg som han hadde ønsket i NM, men Sør-Reime blir å se i NM igjen i år med Stavanger SK-lisens.

– WorldTouren er målet, og det har jeg satset mot i fire-fem år nå. Målet har alltid vært å bli proff på øverste nivå, og jeg har troen på å bli proff etter denne sesongen, sier han.

– Har du hørt noe fra landslagssjefene?

– Jeg tror jeg har nivået inne til å sykle for landslaget, men det har vært null kontakt. Det er rart, og det er litt leit. Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Det er sikkert enklere å ta ut ryttere på norske lag, men jeg forstår det egentlig ikke.

– Vil du anbefale andre å satse i utlandet?

– Det vil jeg definitivt. Treningsforholdene er topp, det er mange ritt året gjennom, og treningen på vinteren er veldig bra.

Nikolai Tefre Lunder

Foto: Picasa

Årskull: 1994

Lag: Team Bliz Merdia (Sverige)

Ryttertype: allrounder

Storebror Tefre Lunder er inne i sitt andre år på det svenske Continental-laget Bliz Merida, etter tidligere å ha vært innom de norske lagene Frøy-Bianchi og Motiv3-Pro-Cycling på samme nivå.

– 2016 handler først og fremst om proffkontrakt, å få sykle U23-VM med landslaget, og å hevde seg i U23-NM, forteller han.

21-åringen bor i Bærum og driver managementselskapet Dura ved siden av sykkelsatsingen, et selskap som blant andre har Aleksander Aamodt Kilde, Eirik Verås Larsen og Bartosz Piasecki på kundelisten.

Som en av lagets sterkeste på slutten av småkuperte ritt, er det ventet at han vil få mange sjanser til å sykle for egne sjanser i 2016.

I sesongen som var syklet han store ritt som Challenge Mallorca, Tour du Haut Var, Tour of Estonia og Tour of Croatia, men Tefre Lunder er enig i at det ikke er en fordel å sykle i utlandet om man vil ha omtale i media og en plass på landslaget.

– Jeg er delvis enig i at vi blir litt glemt. Det er fort gjort at de norske lagene blant annet får mer omtale i media, mens vi i utenlandske lag ikke får like mye publisitet. Men jeg føler likevel at de som sitter i forbundet følger med på oss, sier han.

Det første store rittet for Tefre Lunder denne sesongen blir Volta ao Alentejo i Portugal i midten av mars.

Erlend Sundstrøm

Foto: Picasa

Årskull: 1993

Lag: Kuota-Construcciones Paulino (Spania)

Ryttertype: spurter

Sundstrøm vil i 2016 sykle sin første hele sesong i Spania.

Spurteren fra Salangen, Troms, vil sykle for Kuota-Construcciones Paulino, et spansk amatørlag på øverste nivå som før var kjent som profflaget Andalucía-Cajasur.

Der vil han bli trent av ex-proff Jesús Rosendo Prado, og målet i 2016 er klart:

– Målet er proffkontrakt. Jeg snakket med noen Continental-lag fra Portugal etter sesongen som var, men det ble med samtalene.

– Hva er forskjellen mellom å satse i Norge og i utlandet?

– Rittprogrammet som amatør i Norge er latterlig. Nivået her nede er også mye høyere – nivået vi sykler på er en slags mellomting mellom Continental-nivået i Norge og nivået under.

– Føler du at dere blir litt glemt av landslagssjefene?

– Ja, det blir vi selvfølgelig, men å sykle i utlandet er jo også et valg vi tar selv.

David Leopold Sætersdal Desa

Foto: Picasa

Årskull: 1993

Lag: Asfra Racing Team (Belgia)

Ryttertype: klatrer

22-åringen fra Fana vil i 2016 ha base i Brakel, Øst-Flandern, og sykle for det belgiske amatørlaget Asfra.

Som mange av de andre på denne listen, vil han sykle flere av NorgesCup-rittene, NM og de norske UCI-rittene - i tillegg til en full sesong i Belgia.

– Målet er å komme seg inn på et Continental-lag etter sesongen. Da bør jeg prestere stabilt godt i de norske rittene og være blant de 20 beste. I Belgia og i utlandet er det flere gode ritt i uken, og sjansen er god for en proffkontrakt om man gjør det bra i noen av de.

Jonas Hjorth

Foto: Picasa

Årskull: 1993

Lag: Cartucho.es (Spania)

Ryttertype: puncheur

Hjorth er inne i sin tredje sesong i Spania, hvor han bor sammen med landsmann Elias Angell Spikseth og en britisk lagkamerat like utenfor Madrid.

I 2015 syklet han for det sterke amatørlaget Hostal Latorre fra Navarra-regionen, og i år vil han være en del av Cartucho.es-laget, på høyeste amatørnivå i Spania, med base i Alcalá de Henares.

Hjorth avslo et tilbud fra et Continental-lag i vinter til fordel for å sykle for Cartucho.es.

– Jeg kunne ha syklet for et Continental-lag allerede, men det som er viktigst er at jeg får trent optimalt og får et optimalt rittprogram. Jeg har ofte syklet bra på trening, men i år håper jeg å i større grad også få det ut i ritt. Og her i Spania er det mange flere ritt for de som ikke er Continental-ryttere. I tillegg er nivået høyere, mange av rittene er harde, rittene er godt organiserte, veiene er sperret av, det er publikum langs veiene, det er flere premier, forskjellige trøyer… Opplegget er proffere. Treningen her nede er bedre, og matchingen her nede er bedre, sier han.

– Hva er målet i 2016?

– Målet er å bli proff etter sesongen. Det skal jeg klare.

Sigurd Nesset

Foto: Picasa

Årskull: 1991

Lag: Gsport – Valencia Turismo (Spania)

Ryttertype: allrounder

Nesset er inne i sitt andre år i Spania, hvor han i 2016 vil sykle for GSport-Valencia Turismo, på høyeste amatørnivå, etter én sesong i Wolfbike-Metal Lube.

24-åringen fra Leknes syklet før det igjen fem år i Frøy, hvorav de tre siste på Continental-nivå. Med base i Albir, Alicante, er målet igjen å kunne leve av syklingen.

– Ja, målet er jo å bli proff, men jeg tar ett år om gangen. Jeg har jo holdt på med sykling i ganske mange år nå, og det hadde jo vært gøy med proffkontrakt, men jeg sykler også rett og slett fordi jeg synes det er gøy, sier han.

– Hva er hovedforskjellen mellom å satse i Norge og i Spania?

– Treningsmessig er jo forskjellen treningen på vinteren. Her kan man sykle hele året, i stedet for å sitte på rulla eller gå på ski. I tillegg er det mange flere ritt i Spania, og treningen vi gjør er mye mer konkurranserettet. Det er blant annet en del felles trening som fungerer som såkalt ”amerikans uttak”, hvor de sterkeste får sykle det og det rittet.

Elias Angell Spikseth

Foto: Picasa

Årskull: 1990

Lag: Cartucho.ed (Spania)

Ryttertype: allrounder

Spikseth, som har tre år bak seg på Continental-lagene Frøy-Bianchi og OneCo-Mesterhus, vil i 2016 sykle sin første sesong i Spania.

Det vil han gjøre sammen med Jonas Hjorth i Cartucho.es, men han vil også satse mot NorgesCup-rittene med Asker CK.

– Det er første året mitt i Spania, så det er mye nytt. Heldigvis har jeg Jonas! Vi hadde en lagpresentasjon med laget for ikke lenge siden. Alt var mye proffere, det var pressekonferanse og det var voldsomt med oppstyr, så det føltes nesten som å være en del av skilandslaget. Det var en opplevelse, forteller han.

– Hva er målet i 2016?

– Målet er podiumplassering i NorgesCup-ritt, å kunne leve av syklingen, og å være syklist på fulltid. Vi lever i praksis som proffer her nede, så jeg må bare gripe muligheten.

Jonas Orset

Foto: Picasa

Årskull: 1990

Lag: Team Prorace (Belgia)

Ryttertype: puncheur

Orset har tidligere syklet for de norske Continental-lagene Trek-Frøy og Team People4you-Unaas Cycling, og har i tillegg syklet for kinesiske Wixu Jilun Cycling Team.

I 2016 sykler han sin andre sesong for Prorace-laget på høyeste amatørnivå i Belgia og vil ha base i Vorselaar, Antwerpen.

– Det er ikke et Continental-lag, men Prorace er på det nivået. I sykkelnasjoner som Belgia, Spania, Frankrike, Nederland og Tyskland er det en helt annen profesjonalitet rundt lagene enn vi ser i Norge. Lagene her har store rittprogram og mange konkurranser. Det gror veldig i norsk sykkelsport, men det er likevel en mangel på ritt og lag i Norge. Det man finner på amatørnivå i utlandet er ofte vel så bra som det finner i enkelte Continental-lag i Norge, sier han.

– Hva er målet i 2016?

– Målet er å bli best mulig og kunne leve av syklingen. Å bli proff er et godt steg i riktig retning på den veien. Men for meg handler det ikke bare om den proffkontrakten. Jeg liker å utvikle meg og prøve nye ting, og jeg trives også med jakten på proffkontrakten. Målet er å bli best mulig og få gode opplevelser