– Uten sammenligning den største sensasjonen i moderne fotballhistorie

Kommentatorer og eksperter er ikke i tvil: Dersom Leicester vinner Premier League denne sesongen, vil det være tidenes fotballsensasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arsenal – Leicester City på TV 2 SPORT Premium og TV 2 Sumo søndag kl. 13.00

Leicester City topper sensasjonelt Premier League med fem poeng, og flere og flere begynner nå smått å tro på at blåtrøyenes helt eventyrlige sesong kan ende med ligagull.

Det vil i så fall være tidenes sensasjon i fotballhistorien, mener flere anerkjente eksperter TV 2 Sporten har vært i kontakt med.

– Jeg er etter hvert blitt en gammel mann, og om de skulle vinne, så vil i hvert fall ikke jeg ha sett maken til en større fotballsensasjon noensinne. Nå møter Leicester Arsenal kommende helg, og de får nok en ny test. Vinner de den, så kan alt skje, sier tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen, som har vært involvert i fotballen som spiller og trener siden slutten av 1950-tallet.

Wathne: – Uten sammenligning den største sensasjonen
TV 2 Sportens mangeårige reporter og kommentator Davy Wathne har fulgt internasjonal fotball og idrett tett i 40 år som sportsjournalist.

66-åringen kan ikke huske en større sensasjon i internasjonal fotball dersom Leicester City skulle gå hele veien og stikke av med Premier League-tittelen denne sesongen.

– Det har selvsagt vært overraskende ligamestere i mange land – også der maktforholdene er stabile og en gruppe gjengangere stort sett deler titlene mellom seg. AZ og Twente i Nederland for eksempel (der Ajax, Feyenoord og PSV normalt tar seg av gullet). Men i de største og mektigste fotballnasjonene – Tyskland, England, Italia, Frankrike og Spania – har det ikke vært noe som ligner dette jordskjelvet i moderne tid og etter at pengene resulterte i stabile maktstrukturer. Det vil være den uten sammenligning største sensasjonen i moderne fotballhistorie, fastslår Davy Wathne overfor TV 2 Sporten.

– Husker du noen tilsvarende historier der noen «underdogs» har kommet fra intet og vunnet titler, enten i fotballens verden, eller idretten for øvrig?

– At Steaua vant europacupen – med finaleseier over Barcelona på spansk jord – var en sensasjon. Det var også gresk EM-gull i Portugal. Men serie er ikke cup og en liga-sesong er ikke tre hektiske sommeruker. Det gjør prestasjonen til Leicester unik og langt mer overraskende enn alt annet vi har opplevd i pengenes fotball-epoke, påpeker Wathne.

Myhre: – Helt unikt hvis Leicester lykkes
Premier League-ekspert Petter Myhre kan heller ikke huske en større sensasjon enn det Leicester City er på vei mot i Premier League for øyeblikket.

– Nei, ikke når det kommer til nyere tid og seriespill over en hel sesong. Etter de store pengenes inntog de siste 15-20 årene har det blitt nesten umulig for de «mindre» klubbene å tukte de store i annet enn enkeltkamper eller nasjonale cuper, oppsummerer Petter Myhre overfor TV 2 Sporten.

– Det var jo en stor overraskelse da Hellas vant EM i 2004 og ikke minst «the miracle on ice» da USA slo Sovjetunionen i ishockeyfinalen under OL i 1980. Men dette var turneringer som gikk over en vesentlig kortere periode enn Premier League. Det at Premier League består av 38 kamper og varer i nesten ti måneder gjør det enda mer unikt for meg hvis Leicester skulle lykkes, poengterer Myhre.

Scheie: – Leicester overgår det meste
Den pensjonerte NRK-kommentatoren Arne Scheie var på plass og kommenterte sin første tippekamp på norsk fjernsyn mellom nettopp Leicester og Tottenham på Filbert Street i 1973.

I løpet av sin karriere kommenterte Scheie over 800 fotballkamper fra England og norsk fotball totalt.

72-åringen mener det Leicester City har prestert denne sesongen overgår alt han har sett tidligere på fotballbanen.

– Leicester i år overgår det meste. Ipswichs ligatriumf i 1962 er for meg det nærmeste vi kommer. Deretter følger Forest da de vant ligaen i 1978. I de to årene var det helt andre favoritter. Av enkeltkamper i England rangerer jeg Sunderlands seier over Leeds i cupfinalen i 1973 som den største triumfen sammen med Wimbledons seier over Liverpool i 1988-finalen. Leeds og Liverpool var soleklare favoritter, forteller Scheie til TV 2 Sporten.

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt har fått med seg at mange trekker frem Forests seriegull i 1978 som en tilsvarende sensasjon som det Leicester er i ferd med å vise til denne sesongen.

Thorstvedt: – Større enn Forest-triumfen
Norges tidligere landslagskeeper synes det er litt vanskelig å sammenligne.

– Vi har jo hatt et par overaskende EM-vinnere, i Danmark og ikke minst Hellas. Men selv ikke de var 5000/1 i odds, sier Thorstvedt, før han fortsetter:

– Jeg ser at mange drar fram Brian Cloughs Nottingham Forest, som vant ligaen som nyopprykket lag i 77-78. Leicester er jo ikke nyopprykket, men klasseskillet i engelsk fotball er enda større nå. En midtstopper på Manchester City koster dobbelt så mye som hele laget til Leicester, minner Thorstvedt om.

Andre store sensasjoner i fotballhistorien:

Verona, ligagull Serie A sesongen 1984-85:

Verona lå helt sist i Serie A med kun én seier på sine 24 første kamper, men sikret seg på sensasjonelt vis ligagullet i 1985.

Før siste serierunde kapret Verona tittelen etter å ha spilt 1-1 mot Atalanta. Inter tok andreplassen, mens Sampdoria tok tredjeplassen.

Ligatittelen i 1985 er foreløpig Veronas eneste.

Nottingham Forest, ligagull England sesongen 1977-78:

Tanken på at et nyopprykket lag skulle vinne ligatittelen virket absurd, men Forest stod for den utrolige prestasjonen i 1978.

Under ledelse av Brian Clough og med spillere som Martin O'Neill, Peter Shilton, Peter Withe og John McGovern kapret Forest gullet sju poeng foran Liverpool.

Forest vant også ligacupen den sesongen, og de to neste sesongene vant klubben Europas gjeveste turnering, som den gang het serievinnercupen.

Steaua Bucuresti, vinner serievinnercupen 1986:

Oddsen for at Steaua Bucuresti skulle vinne serievinnercupen i 1986 var skyhøy, men den rumenske klubben overrasket alle og slo La Liga-vinner Barcelona i finalen i Sevilla.

Ingen av lagene maktet å score etter full tid og ekstraomganger, og kampen måtte avgjøres på straffespark. Steaua-keeper Helmuth Duckadam reddet fire av Barcelonas straffer, mens Marius Lacatus og Gavril Balint scoret for Steaua, og sørget for at klubben ble den første fra Øst-Europa til å vinne den prestisjetunge serievinnercupen.

Danmark, EM-vinner 1992:

Danmark fikk plass i EM-sluttspillet kun 11 dager før avspark i 1992 fordi Jugoslavia ble utestengt fra turneringen.

Danmark tok seg til semifinalen etter å ha havnet som nummer to bak Sverige i gruppen. Oppgjøret mot Nederland endte 2-2, og semifinalen måtte avgjøres på straffespark. Danmark scoret på samtlige fem fra kritikkmerket, og tok seg til finalen med 5-4-seier.

I finalen var Tyskland motstander, men Danmark sjokkerte alle og vant 2-0 foran 38.000 tilskuere på Nya Ullevi i Göteborg. John Faxe Jensen og Kim Vilfort scoret danskenes mål i den historiske EM-triumfen.

Hellas, EM-vinner 2004:

Hellas tok seg videre med et nødskrik fra gruppespillet med fire poeng, og de fleste trodde Otto Rehhagels menn skulle ryke ut i kvartfinalen mot Frankrike. Men Hellas sjokkerte og vant 1-0. I semifinalen møtte Hellas Tsjekkia, og også der ble det 1-0-seier, riktignok takket være en scoring i ekstraomgangene.

I finalen ventet Portugal, som måtte finne seg i å være storfavoritter, ikke minst fordi EM ble spilt i nettopp Portugal.

Grekerne la seg nok en gang i forsvar i finalen, og satset på kontringer – og de fikk belønning da Angelos Charisteas scoret kampens eneste mål etter 57 minutter. Hellas hadde dermed skapte tidenes kanskje største EM-sensasjon, og den tyske treneren Otto Rehhagel ble nasjonalhelt i Hellas.

Sunderland, FA-cupvinner 1973:

Sunderland, som da spilte i 2. divisjon, trengte omkamper både mot Notts County, Reading og Manchester City bare for å komme seg til kvartfinalen.

Men etter å ha slått Luton Town i kvartfinalen og Arsenal i semifinalen, uten omkamper, var overraskelseslaget plutselig klar for FA-cupfinale mot Leeds United.

Leeds var regjerende FA-cupmester og nummer to på tabellen i førstedivisjon. Kanskje tok Leeds derfor litt for lett mot motstanderen i finalen, for en scoring av Ian Porterfield etter 34 minutters spill sørget for at Sunderland vant FA-cupfinalen 1-0.

Sunderland gikk til topps i FA-cupen uten en eneste spiller som spilte på landslaget, og triumfen i 1973 er frem til i dag Sunderlands siste store trofé.

Kilde: Wikipedia, BBC, FourFourTwo, The Daily Mail, Sky Sports