Kristoff fikk Cavendish-bank i Tour of Qatar

Alexander Kristoff måtte gi tapt for Mark Cavendish i Tour of Qatar.

Alexander Kristoff ble nummer fem på første etappe i Tour of Qatar. Mark Cavendish vant etappen som gikk fra Dukhan til Al Khor Corniche, mens Sacha Modolo ble nummer to. Andrea Guardini kapret tredjeplassen.

Edvald Boasson Hagen hjalp Cavendish i spurten. Rudsbygdingen syklet i mål til en sterk 6. plass.

– Hadde ikke bein til å svare
Kristoff var ikke spesielt fornøyd med hvordan etappen avsluttet.

– Jeg var med å kjempe om seieren, men vi tok kanskje litt for mye ansvar på slutten. Jeg trodde det skulle være et litt raskere oppløp med litt medvind, men jeg synes ikke det gikk så fort der inne. De kom bakfra i ganske stor fart. Da ble det vanskelig å svare. Jeg hadde ikke helt beina til å svare heller. Jeg kom aldri opp i den farten de hadde. Jeg tror ikke jeg var god nok i dag, men jeg kunne kanskje vært litt nærmere om vi hadde kjørt et litt bedre opptrekk.

– Vi prøvde. Vi hadde ikke de faste opptrekksrytterne. De var i gruppen i bak. Det var litt halvveis i dag, men det kommer flere dager, fortsetter Kristoff til TV 2.

– Det ble en splitt tidlig der, så det ble en lang og hard dag i front?

– Det ble det, så det var det jeg fryktet. Jeg hadde håpet å kunne starte sesongen litt roligere. Det var en brutal start, forklarer nordmannen.

– Hva skjedde?

– Det var sidevind, selv om det ikke var så mye så var vi usikker på om det ville bli en splitt i feltet. Men det gjorde det etter hvert, og da var jeg heldigvis med foran. Jeg har vært med å jobbe i hele dag slik som resten av feltet. Det har vært en hard dag, men det er bra for sesongen å få kjørt seg hardt her, sier nordmannen.

– Ville ligge på Kristoff
Cavendish var strålende fornøyd med å ta første stikk.

– Katusha hadde flest ryttere de siste hundre meterne. Jeg ville definitvt ligge på Kristoff siden han hadde ledelsen. Jeg var på hjulet hans. Det ble litt hektisk siden BMC kom opp på siden. De har sterke ryttere, og hvis de slapp ville det bli hardt. De fikk ikke gå og Katusha holdt dem. Jeg avanserte til høyre for Kristoff og ingen kom på siden av meg, sier Mark Cavendish til TV 2.

Han fikk god hjelp av Edvald Boasson Hagen.

– Det var veldig gøy at Mark tok seieren. Det er alltid viktig å starte bra, sier Boasson Hagen.

– Min oppgave var å sitte på hjulet til Mark. Jeg skulle sørge for at ingen andre satt på hjulet hans. Det var en bra måte å gjøre det på, fortsetter Boasson Hagen.

28-åringen har skumle planer om å vinne Tour of Qatar sammenlagt.

– Målet er at jeg ikke skal tape tid noen av dagene. Da får vi se hvordan det ligger an i sammendraget til slutt. Forhåpentlig kan jeg kjøre en god tempo.

Fikk tidlig luke
Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Sven Erik Bystrøm kom seg tidlig med i en gruppe på tjue ryttere som fikk en luke på ett minutt til hovedfeltet.

Bortsett fra nordmennene satt sterke ryttere som Cavendish, Sam Bennett, Greg van Avermaet, Guardini og Modolo i frontgruppen.

Kristoff hadde med seg lagkameratene Bystrøm, Kuznetsov og danske Michael Mørkøv. Cavendish hadde med seg Boasson Hagen og Tyler Farrar i tjuemannsgruppen. BMC satte opp farten mot slutten av etappen, noe som førte til en avskalling i tetgruppen.

De norske rytterne hang godt med, men i spurten hadde ikke Kristoff nok sprut i beina til å hamle opp med Cavendish. Manx-missilen ble posisjonert av Boasson Hagen før spurten. På de siste meterne var det ingen tvil om hvem som var sterkest.

Håper på eventuell UCI-straff i slutten av april
Det var lenge uklart om Katusha ville få lov til å starte i Qatar. Kristoff vet ikke hvor mye usikkerheten tappet ham for energi.

– Kanskje har det lagt litt i bakhodet, men jeg har ikke tenkt altfor mye på det. Jeg tror ikke det var det som gjorde det i dag, men jeg vant ikke første etappe her i fjor heller så jeg var bedre i dag enn i fjor. Vi får se i morgen, smiler Kristoff.

– Mads Kaggestad har et poeng i dag i forhold til supensjonen, han tror den kommer. Er det en fare at den kan komme senere i en kritisk fase av sesongen?

– Jeg vet ikke. Jeg håper ikke det. Foreløpig har ikke UCI kommet ut med noe. Da vet jeg ikke, svarer Kristoff.

– Hadde det vært bedre å ta den nå enn senere?

– Det hadde det. Det er verre om det kommer midt i de største klassikerne, men slutten av april passer fint. Da har jeg ikke noe løp.

– Hvordan er det å ha dette hengende over seg hvis dette drar ut?

– Jeg skal prøve å ikke fokusere på det. Det er ikke noe jeg får gjort noe med. Jeg satser på at det går i orden. Vi får se.

– Hva skjer hvis det kommer under klassikerne?

– Da får jeg trene til Tour de France.