MYE SVINN: Studier viser at mye mat kastes, til tross for at det er ufarlig å spise den.  Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
MYE SVINN: Studier viser at mye mat kastes, til tross for at det er ufarlig å spise den.  Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX Foto: Johannessen, Sara

AUF vil forby kasting av mat

AUF ønsker at Norge skal gjøre som franske myndigheter: Å forby kasting av brukbar mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

AUF-leder Mani Hussaini mener Norge må følge Frankrike, hvor det fra begynnelsen av februar er forbudt for butikker å kaste matavfall.

– Det er på høy tid med offensive tiltak for å redusere matsvinnet.

Han viser til at det hvert år kastes det mat for flere titalls milliarder kroner her i landet, og mener at mye av denne maten ville det være helt ufarlig å spise.

– Det er noe alvorlig galt når tonnevis med brukbare råvarer går til spille. Nå må vi få på plass et forbud her i Norge også, sier AUF-lederen i en pressemelding.

Gis til trengende

Loven ble enstemmig vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen i mai i fjor. Den pålegger supermarkedene å donere usolgt, men fortsatt spiselig mat til veldedighet, eller sørge for at kassert mat går til dyrefor.

Alle de store matvarekjedene i Frankrike må heretter inngå kontrakter med veldedige organisasjoner som skal formidle de usolgte matvarer til dem som trenger det.

Ifølge ForMat-prosjektet, næringslivets egen satsing for å redusere mengden mat som kastes i Norge, kaster matindustrien, dagligvarehandelen og forbrukerne i Norge over 350.000 tonn mat årlig.

Vil ha sentraler

AUF ønsker at det etableres flere matsentraler som sørger for utdeling av maten.

I Norge er det per i dag bare etablert én slik matsentral i Oslo, i samarbeid mellom frivillige organisasjoner, matleverandører og dagligvarekjeder.

– På den måten vil vi kunne redusere matsvinnet betraktelig. Når vi vet at ti prosent av klimagassutslippene i den rike delen av verden stammer fra matsvinn er det avgjørende at det tas drastiske grep. Dette handler både om solidaritet med dem som har mindre, og å ta i et tak for klimaet, sier Hussaini.