Så mye har politiet brukt på å etterforske Jensen

Nesten to år etter at den tidligere polititoppen ble pågrepet, ble det mandag tatt ut tiltale mot ham.

Politimannen Eirik Jensen ble mandag tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj.

Dette har en strafferamme på 21 års fengsel. Spesialenheten mener han har mottatt 2,1 millioner kroner for medvirkning til innførselen av hasjen.

Har kostet 21 millioner kroner

Spesialenheten har gjennomført over 300 avhør av over 250 personer i saken. Samlet sett har etterforskningen til Spesialenheten kostet over 21 millioner kroner.

Den betrodde polititjenestemannen ble pågrepet 24. februar 2014 i garasjeanlegget ved politihuset på Grønland. Jensen satt varetektsfengslet fram til han ble løslatt 30. mai samme år, etter nesten 100 dager i varetekt. Han har hele tiden nektet straffskyld.

Rettssaken er forhåndsberammet i Oslo tingrett 22. august og det er foreløpig satt av fire måneder til saken.

Hemmelig kodespråk

Riksadvokaten har beordret Spesialenheten for politisaker og Oslo statsadvokatembete til å ta ut tiltale mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

Spesialenheten fester ikke lit til Jensens forklaring rundt en pengeoverlevering, funn av kontanter på bopel, oppussing av et bad og en stor mengde elektroniske spor via SMS-kontakt mellom politimannen og Bærumsmannen.

– Jensen vil forklare seg om hans forhold til Cappelen i retten. De har selvfølgelig hatt en form for forhold, sier Holden.

I tiltalen står det beskrevet et kodespråk som Cappelen og Jensen har kommunisert med for å formidle informasjon om innførsel. De skal ha sendt tekstmeldinger og epost med det tiltalen beskriver som «tilsynelatende tilforlatelig innhold», og lister «solskinn», «feriemodus over hele linja», «det er meldt knallvær» som noen av kodene.

Spesialenheten for politisaker som har ansvaret for saken mot Eirik Jensen, i tillegg til siktelsen mot Gjermund Cappelen som gjelder grov korrupsjon. De resterende forholdene som gjelder Gjermund Cappelen blir sendt til Oslo statsadvokatembete.

Cappelen ble i november dømt for oppbevart og solgt 1,4 tonn hasj fra 2011 til 2013. Det ble ikke utmålt noen straff for Cappelen da, fordi han kan få en betydelig strafferabatt dersom Eirik Jensen blir dømt.

Cappelen snakker usant

Jensens forsvarer Arild Holden betegner tiltalen som meget alvorlig.

– Den er frisk. Det at man så langt på vei finner Cappelen trovredig gjør meg profesjonelt forundret, sier Holden.

Han mener hele Cappelens forklaring på over tusen sider ikke er holder mål. Jensen nekter fortsatt for punktene han nå er tiltalt for.

Han mener Cappelen snakker usant om det aller meste, og Jensen innrømmer ingenting, sier Holden.

Jensen tar tiltalen svært tungt, forteller Holden. Han kom ikke til Oslo og møtte Spesialenheten da de overleverte tiltalen til John Christian Elden og Arild Holden i dag like over klokken 12.00.

– For å beskrive de siste to årene vil jeg bruke et ord: Seigpining, sier Holden.

Cappelen: – Han vil slåss til siste slutt

Gjermund Cappelen er også tiltalt i samme sak. Han har tidligere forklart hvordan han og Jensen jobbet sammen om å føre hasj inn til Norge.

Han er allerede dømt i Asker og Bærum tingrett for salg og oppbevaring av 1,4 tonn hasj.

I et intervju med TV 2 som blir sendt senere i kveld snakker Cappelen fra sin egen celle i Ila fengsel. Her forteller han om sitt angivelige samarbeid med Jensen.

– Det er en riktig beslutning, og utifra hva jeg har lest av dokumenter og den etterforskning som er gjort, kommer dette ikke som noen overraskelse for meg, sier Cappelen.

Han tror Jensen vil fortsette å hevde sin uskyld.

– Han kommer til å ta det tungt. Men han kommer til å «fighte to the bitter end», og hevde sin uskyld. Det er slik han er skrudd sammen, sier Cappelen.

BAKGRUNN: Dette er Jensen-saken

TV 2s krimekspert og tidligere politimann Stein Amundsen kaller tiltalen en skandale for norsk politi. Han mener det er opprivende for den tilliten politiet skal ha i samfunnet.

Cappelen fra cellen: 
– Jensen vil hevde sin uskyld

Cappelen: – Blir en brutal affære

På Ila fengsel sitter mannen som Riksadvokaten mener snakker sant om sitt samarbeid med politimannen Eirik Jensen.

Livet på cella er fjernt fra det livet Cappelen har levd de siste 20 årene. Et luksusliv som bestod av dyre biler, reiser og luksusklokker. Alt ble finansiert med over 14 tonn hasj.

– Man lever i en boble. Man lever i et opplegg som man blir blendet av. Man blir blendet av det man tjener. Man har så mye penger, åpner mange muligheter. Man tilegner seg en livstil som er helt vill. Andre har solgt bruktbiler eller blitt lærere eller noe sånt noe. Men vi har drevet med hasj. Men nå er det på tide å rydde opp. Derfor har jeg bestemt meg for å legge alle kortene på bordet i forhold til meg selv og i forhold til det som var den avgjørende delen av virksomheten, samarbeidet med Eirik Jensen.

Gjermund Cappelen er fornøyd med at tiltale nå er tatt ut og venter nå på at rettssaken skal begynne.

– Det blir en brutal affære. Det kommer til å bli tøft for både Jensen og meg, og våre familier. Så er dette fryktelig. Men det er en prosess som nå gjennomføres.

I et eksklusivt intervju med TV 2 forteller Cappelen for første gang om sitt samarbeid med politimannen Eirik Jensen. Mer om dette får du i TV 2 Nyhetene klokken 21.00.