NORSK JUBEL I NEDERLAND: Den norske 19-åringen Morten Thorsby (nr. to fra venstre) jubler sammen med sine lagkamerater etter seieren mot Feyenoord i slutten av januar. Foto: AFP/ANP/Kay int Veen/Netherlands OUT
NORSK JUBEL I NEDERLAND: Den norske 19-åringen Morten Thorsby (nr. to fra venstre) jubler sammen med sine lagkamerater etter seieren mot Feyenoord i slutten av januar. Foto: AFP/ANP/Kay int Veen/Netherlands OUT Foto: Kay Int Veen

Norges ukjente Nederland-proff: – Har fått tillit under ny trener

– Jeg føler at jeg blir bedre og bedre, sier Morten Thorsby. I det siste har den 19-årige nordmannen vært fast inventar i Heerenveens startellever.

Den nederlandske klubben fikk en vanskelig start på årets sesong. Etter kun én seier på de ni første kampene forsvant trener Dwight Lodeweges og inn kom 72 år gamle Foppe de Haan. Det skulle vise seg å snu lykken for Morten Thorsby.

– Etter at den nye treneren kom inn har jeg fått mye tillit. Han tror på de kvalitetene jeg har, sier Thorsby til TV 2.

Etter managerskiftet har også klubbens resultater blitt kraftig forbedret, samtidig som at nordmannen har spilt samtlige kamper.

– Sesongen har vært veldig variabel. I starten var det mye utenomsportslige ting som gikk ut over lagets prestasjoner. Etter trenerskiftet har det gått mye bedre for både laget og min egen del, sier 19-åringen.

Starten på sesongen ble en tålmodighetsprøve for den unge nordmannen. Men benkeslitingen tok ikke knekken på midtbanespilleren.

– Jeg føler at jeg taklet det bra. Jeg trente godt og var i form. Jeg visste at jeg ville få muligheten etter hvert, sier Thorsby.

– Mer klar for oppgavene i år
Etter kun 10 kamper i Tippeligaen for Stabæk ble Thorsby solgt til Heerenveen i juni 2014. Den norske midtbanespilleren fikk tidlig muligheten i startoppstillingen etter overgangen, men utover i debutsesongen fikk Thorsby færre og færre muligheter.

– Det ble en brå overgang fra Norge til Nederland i fjor og jeg spilte mange kamper tidlig. Jeg er mye mer klar for oppgavene i år. Jeg føler at jeg blir bedre hele tiden.

– Fysikken har blitt vesentlig bedre. Også har jeg blitt mye mer vant til tempoet, som er veldig høyt både i trening og kamp. Jeg har også vært mye mer stabil denne sesongen. Totalt sett føler jeg at jeg har hatt en veldig positiv utvikling, sier midtbanespilleren.

Fire nordmenn spiller nå i Nederland. Torgeir Børven (Twente) sliter med skader, men de andre nordmennene har alle markert seg positivt denne sesongen.

Nordmenn i Nederland

Markus Henriksen (AZ)

Alexander Sørloth (Groningen)

Torgeir Børven (Twente)

Morten Thorsby (Heerenveen)

– Etter min mening er Nederland en perfekt utviklingsarena. Den tanken hadde jeg før jeg dro hit og den er bare blitt forsterket. Det er et veldig fint mellomsteg på vei ut i Europa, samtidig som det er stor forskjell fra Norge. Her er det kultur for at unge spillere får sjansen tidlig, sier 19-åringen.

Vil score flere mål
– Jeg vil fortsette den gode trenden jeg har hatt i det siste med å spille fast. Samtidig har jeg ambisjoner om å score flere mål. Jeg har hatt mange sjanser i det siste så det ligger litt i luften, sier Thorsby.

For det har kun blitt én scoring i Nederland så langt. Den kom i en cupkamp mot Roda i fjor.

For øyeblikket ligger Heerenveen på 11. plass i ligaen. For å få muligheten til Europa League-spill må man havne på minst 7. plass.

– Vi har ambisjoner om å få Europaliga-kvalik. Det er svært jevnt oppover på tabellen, så alt kan skje, sier midtbanespilleren.

U21-SPILL: Morten Thorsby er en del av det norske U21-landslaget. Her fra kampen mot England i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
U21-SPILL: Morten Thorsby er en del av det norske U21-landslaget. Her fra kampen mot England i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

Har ambisjoner om A-landslaget
I det siste har Thorsby vært en fast del av Leif Gunnar Smeruds U21-tropp.

– Du spiller fast i Nederland. Burde du ikke egentlig vært i A-landslagsdiskusjonen?

– Jeg må fortsatt bevise at jeg kan prestere på et høyt nivå over tid. Det har jeg ikke gjort ennå. Men å få sjansen på A-landslaget er absolutt noe jeg har ambisjoner om.

Oslo-gutten har fortsatt tre sesonger igjen av kontrakten med Heerenveen. Han har ingen hast med å komme seg videre.

– Nivået her er såpass høyt at jeg tror det er viktig at man ikke tar det neste steget for kjapt. Jeg vil bare fortsette å spille fast, så vil resten gå av seg selv. Markus Henriksen er 23 år og spiller her fortsatt. Han har stadig en positiv utvikling, sier Thorsby.