HEMMELIGE SKOLER: Marcell Shehwaro er leder av den syriske aktivistgruppen Kesh Malek som driver hemmelige skoler i Aleppo. Foto: Neil Hall/Reuters
HEMMELIGE SKOLER: Marcell Shehwaro er leder av den syriske aktivistgruppen Kesh Malek som driver hemmelige skoler i Aleppo. Foto: Neil Hall/Reuters Foto: Neil Hall

– De spør hvorfor vi underviser barn som snart skal dø

Den syriske aktivistgruppen Kesh Malek underviser 3.000 barn i de opprørskontrollerte delene av Aleppo i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En av lærerne spurte meg hvorfor vi underviser barn som kommer til å dø i neste uke, forteller daglig leder i Kesh Malek, Marcell Shehwaro, i et intervju med Reuters i London.

Før krigen startet var Aleppo Syrias største by. Nå bombes den kraftig i syriske og russiske luftangrep, som følge av at president Bashar al-Assad prøver å gjenvinne makten over de opprørskontrollerte områdene.

Sammen med 110 lærere underviser Shehwaro tusenvis av barn i den krigsherjede byen. Hun kjemper for at en ny generasjon skal få en framtid i det hun håper blir et demokratisk Syria.

Kesh Malek etablerte skoler i Aleppo allerede i 2011, først offisielle, deretter provisoriske og hemmelige etter at 23 skolebarn døde i et bombeangrep gjennomført av den syriske hæren i 2014.

Shehwaro forteller at de forsøker å undervise barn i kjellere i lave hus, fordi de høye bygningene rundt er enklere mål for angriperne. (©NTB)