Foto: Junge, Heiko

Katusha bør vurdere å utestenge seg selv

Mads Kaggestad blogger om den ubehagelige situasjonen Alexander Kristoff og Katusha befinner seg i.

Det er fremdeles uklart om den positive dopingtesten til Katusha-rytteren Eduard Vorganov kan skape problemer for flere enn selve rytteren det gjelder.

At en enkelt positiv dopingprøve indirekte skaper kollektive negative konsekvenser er en allmenn oppfatning, og de fleste ser at det er en sammenheng med negative assosiasjoner og for eksempel skeptiske sponsorer. Forskjellen med den siste saken er at selve regelverket er skrudd til ytterligere og dermed mulighet til å ramme et helt lag. Sammen med italienske Luca Paolini er russeren den andre fra det russiske storlaget som tester positivt på under et år.

Spørsmålet er dermed om Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) vil håndheve de nye reglene som sier at to positive dopingtester i samme lag innenfor et år kan utestenge hele laget opptil 45 dager. I så fall ryker en særdeles viktig del av oppkjøringen til store ritt som Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Med norske sykkeløyne er en kollektiv staff svært kjedelig. Det er synd om vår store sykkelstjerne Alexander Kristoff går glipp av viktige ritt som atter kan føre han til topps i vårens sykkelklassikere. Personlig vil jeg se mest mulig at både Kristoff og den meget lovende Sven Erik Bystrøm. Jeg oppfatter begge som flotte representanter for sporten, de er begge i utvikling, og det er urettferdig om uskyldige utøvere straffes for andre enkeltutøveres handlinger. Allikevel, en håndhevelse av kollektiv straff kan virke positivt.

En straff vil statuert et eksempel og bidra til tro (og for noen frykt) på at reglene håndheves. En straff vil synliggjøre nok et eksempel på at sykkelsporten går foran med stadig nye tiltak for å bekjempe dopingproblemet. Ringvirkningen kan bli skjerpet intern justis- og kontroll i sykkellagene som igjen kan gi viktig forebyggende effekt og styrking av kultur. Regelen om kollektiv straff er allerede praktisert blant medlemslag i organisasjonen MPCC. Katusha er medlem i samme organisasjon og dermed frivillig gått med på en justis hvor kollektiv straff ved to positive prøver innenfor et år er en akseptert metode før UCI implementerte det som en del av sitt regelverk. MPCC reglementet om kollektiv straff har tidligere gått ut over Ag2r, men det er også eksempler på lag som har oversett reglene eller meldte seg helt ut da situasjonen ble et faktum. Derfor er også MPCC til tider blitt latterliggjort.

Personlig mener jeg organisasjonen er et meget godt initiativ og en bidragsyter til dagens tilstramming av regelverket. MPCC bidrar til å presse på for å tette huller i dopingarbeidet og jeg tror organisasjonen også i fremtiden bidrar til potensielle tilstramninger.

Grunnet medlemskapet i MPCC bør Katusha, uansett om de straffes eller ikke av UCI, vurdere å utestenge seg selv for å respektere reglene de allerede har sagt ja til. I så fall får vi et eksempel på konsekvent håndhevelse av regler som forventet.

Blant publikum er forståelsen av regler at de er til for å følges. I motsatt fall gis det et inntrykk av at regler kun er til pynt, eller at enkelte er immune. Da kan debatten om inkonsekvente holdninger og håndhevelse av regler blusse opp og føre til at sportens ledere møter seg selv i døra neste gang de snakker om viktigheten av tydelige og effektive regler i dopingarbeidet. For de som frykter en kollektiv avstraffelse av Katusha er det grunn til optimisme. Paolini er ikke dømt for den positive kokain- prøven, og stoffet Vorganov ble tatt for er et nytt stoff på dopinglista. At stoffet er en nyhet på dopinglista kan kanskje (?) virke formildende. I tillegg er laget knyttet opp mot en av sportens mest mektige personer.

Milliardæren Igor Makarov er en av grunnleggerne av Katjusja, president i det europeiske sykkelforbundet, og en av Brian Cooksons største støttespillere da briten kjempet om presidenttittelen i det internasjonale sykkelforbundet. Forhåpentligvis har det ingen betydning, men hvem vet? Kanskje kan den mektige sykkellederen bidra til å vippe saken i Katjusja- lagets favør?