Politiets helikoptre slår sprekker når de flyr

Norges to politihelikoptre er så gamle og har så mange timer i luften at de bokstavelig talt sprekker opp. Politiet har bedt om tre nye, men justisministeren vil ikke love noe.

Det skal ikke ta mer en 15 minutter fra alarmen går til politihelikopteret er i lufta. Men Norges politihelikoptre er gamle og har flydd langt.

– Nå i det siste har vi oppdaget sprekkdannelser i bærende konstruksjoner, sier flygesjef i Politiets helikoptertjeneste, Gunnar Arnekleiv til TV 2.

Satt på bakken i Storbritannia

Politihelikopteret er avgjørende i mange oppdrag, men hver flyvning tærer på gammelt utstyr. En time i luften genererer minst en time på verksted. Og vedlikeholdet blir stadig mer utfordrende.

I dag har politiet to helikoptre. Mens det ene er til omfattende vedlikehold i England, er det eneste operative helikopteret et 14 år gammelt helikopter, leaset av britisk politi. De tok det ut av sin egen tjeneste på grunn av alder og gangtid.

– Det helikopteret har tredje mest akkumulert gangtid i verden for denne helikoptertypen, sier leder for Politiets helikoptertjeneste, Freddy Rotseth til TV2.

SPREKKER OPP: Leder for Politiets helikoptertjeneste, Freddy Rotseth, forklarer at de har oppdaget små sprekker i helikopteret.
SPREKKER OPP: Leder for Politiets helikoptertjeneste, Freddy Rotseth, forklarer at de har oppdaget små sprekker i helikopteret.

– Best-før-datoen er passert

– Vi er litt i den samme fasen som før terrorhendelsen hvor vi faktisk opplever at vi forvitrer, sier leder for nasjonale bistandsressurser ved Oslo politidistrikt, Ole Vidar Dahl til TV 2.

Tragedien på Utøya demonstrerte hvor dårlig det sto til med helikopterberedskapen. Etter 22. juli 2011 har flere rapporter slått fast at beredskapen må styrkes. Politidirektoratet har bedt om tre nye helikoptre, og de mener det haster med en beslutning.

BEKYMRET: Ole Vidar Dahl leder nasjonale bistandsressurser ved Oslo politidistrikt.
BEKYMRET: Ole Vidar Dahl leder nasjonale bistandsressurser ved Oslo politidistrikt.

– Best-før-datoen er over, og brukstiden er langt over det man kan forvente av disse maskinene, sier Ole Vidar Dahl til TV 2.

– Jeg er meget bekymret for at man ikke får en avklaring nå. Jeg mener 2016 må være det året man tar en beslutning på fremtiden for helikoptertjenesten, sier Dahl.

Vil ikke love noe

Men justisminister Anders Anundsen (Frp) kan ikke love at det vil skje.

– Jeg lover aldri noe som helst som har med budsjetter og prioriteringer å gjøre. Vi er nødt til å se politiet i en helhet, vi er nødt til å se hva som er viktigst først, vi må se dette opp i mot investeringer i IKT, nærpolitireform, nytt beredskapssenter og politihelikoptre. Så må vi ta en samlet vurdering, sier Anundsen til TV 2.

VIL IKKE LOVE: Justisminister Anders Anundsen (Frp).
VIL IKKE LOVE: Justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Haster det å ta en vurdering?

– Vi har helikopter som fungerer bra og som kan fungere en god stund fremover, sier Anders Anundsen.

– Hva gjør du den dagen de vi har slutter å fungere?

– Det er ingenting som tyder på at vi kommer i en sånn situasjon nå, sier Anundsen.