Kim Jong un følger oppskytingen av en langdistanserakett søndag morgen. Foto: Reuters/Kyodo
Kim Jong un følger oppskytingen av en langdistanserakett søndag morgen. Foto: Reuters/Kyodo Foto: Kyodo

– Nord-Korea har skutt opp rakett

Nord-Korea gjennomførte søndag sin planlagte oppskyting av en langdistanserakett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea skjøt søndag formiddag opp en langdistanserakett, det melder en rekke internasjonale medier og nyhetsbyråer.

Meldingen om søndagens oppskyting kom like etter klokken 9 lokal tid.

Tre timer etter de første meldingene om at Nord-Korea hadde skutt opp en rakett, kunngjorde landet at oppskytingen var vellykket.

Statlige medier i Nord-Korea sier at de har plassert en satellitt i bane rundt jorden. De sier videre at landet akter å sende opp flere satellitter.

Objekt plassert i bane

Amerikanske myndigheter fulgte raketten, og de bekrefter at et objekt er plassert i bane.

Nord-Korea har på forhånd varslet FN om at landet ville sende opp en satellitt som skal overvåke jorden, men flere land har uttrykt sterk skepsis til den forklaringen.

RAKETTEN: Denne gjenstanden ble observert i nordkoreansk luftrom, sett fra den kinesiske grensebyen Dandong søndag morgen. Det er trolig raketten som er skutt opp. FOTO: Reuters
RAKETTEN: Denne gjenstanden ble observert i nordkoreansk luftrom, sett fra den kinesiske grensebyen Dandong søndag morgen. Det er trolig raketten som er skutt opp. FOTO: Reuters Foto: Kyodo

Kritikere mener oppskytingen er en fordekt test av ulovlig raketteknologi som kan nå det amerikanske fastlandet.

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer oppskytingen.

– Dette truer den globale stabiliteten, og føyer seg inn i rekken av hendelser som er farlige. Nord-Korea er et uforutsigbart regimé, og de prøver trolig ut dette i desperasjon – for å øk innflytelse og styrke seg i hjemlandet, sier Børge Brende.

Får sterke reaksjoner

FNs generalsekretær sier oppskytingen er svært nedslående og ber Nord-Korea stanse sin provoserende opptreden.

– Det er dypt nedslående at Nord-Korea har gjennomført en test med ballistisk raketteknologi i strid med resolusjoner fra sikkerhetsrådet, til tross for en samlet oppfordring fra verdenssamfunnet om å la være, sier Ban.

Japan og Sør-Korea har vært blant de kraftigste kritikerne og har sagt at nordkoreanerne vil måtte betale en høy pris dersom de valgte å gjennomføre planene.

Japans statsminister Shinzo Abe gikk umiddelbart ut og sa at oppskytingen var «fullstendig uakseptabel».

– Vi kan absolutt ikke tillate dette. Vi vil handle og sørge for full sikkerhet for vårt folk, sier Abe.

Ber om hastemøte i FN

Japan, Sør-Korea har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd i forbindelse med hendelsen. Et slikt møte blir trolig holdt søndag.

Sør-Korea og USA begynner samtidig formelle samtaler om utplassering av et amerikansk rakettsystem på den koreanske halvøy.

Kunngjøringen om at de to landene er enige om å innlede forhandlinger om dette.

– Det har blitt oppnådd enighet om å innlede formelle samtaler om muligheten for utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea som en del av innsatsen for å styrke det amerikansk-koreanske rakettforsvaret, sier en talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

Kina er svært kritisk til ideen om å utplassere et amerikansk rakettsystem i regionen, men den sørkoreanske talsmannen understreker at systemet kun vil sikte seg mot Nord-Korea.

Oppskytingen er et brudd på FN-resolusjoner som forbyr landet å utvikle avansert raketteknologi. Den innebærer også en skjerpet konfrontasjon mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet.

(TV 2/NTB)