FRYKT: USA er bekymret etter at Kim Jong-un og Nord-Korea har fremskyndet sine planer om en rakettoppskyting til søndag. FOTO: REUTERS
FRYKT: USA er bekymret etter at Kim Jong-un og Nord-Korea har fremskyndet sine planer om en rakettoppskyting til søndag. FOTO: REUTERS

Kim klar for Super Bowl med ny rakettoppskyting

Nord-Korea har overraskende fremskyndet forberedelsene til en ny rakettoppskyting som kan finne sted søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea har overraskende sendt ut varsel om at de en eller annen gang fra søndag og én uke fremover vil sende opp en rakett med en satellitt som skal overvåke jorden, ifølge sørkoreanske og japanske myndigheter.

Nord-Korea sier det dreier det seg om en observasjonssatellitt som skal brukes i forskningsøyemed, men USA og deres allierte mistenker landet for å utvikle en interkontinental rakett med en rekkevidde som gjør at den kan nå USA.

Amerikanske regjeringskilder sier til Reuters at raketten dermed kan være klar til oppskyting allerede søndag kveld under Super Bowl som skal spilles i San Francisco mellom Carolina Panthers og Denver Broncos.

Både USA og Japan uttrykker tvil om rakettens fredelige formål.

– Ingen skal være i tvil om at våre styrker er klar til å beskytte USA og våre allierte i Sør-Korea og Japan, sier en talsmann for USAs militære hovedkvarter for Stillehavsregionen til Reuters.

Japan sier de vil skyte ned raketten dersom den truer landet, og lørdag forserte landet utplasseringen av flere PAC-3 raketter som respons på den nordkoreanske forseringen av tidsrammen.

Nord-Korea har tidligere varslet FNs sjøfartsorganisasjon (IMO) om at oppskytingen ville finne sted mellom 8. og 25. februar, rundt fødselsdagen til landets tidligere leder Kim Jong-il, faren til nåværende leder Kim Jong-un.

Satelittbilledbevis

Onsdag og torsdag viste satellittbilder tankbiler som ankom oppskytingsrampen ved anlegget i Sohae i Nord-Korea, opplyser 38 North, en gruppe i Washington som følger med på hva som rører seg i Nord-Korea.

– Tidligere har slik aktivitet forekommet en til to uker før en oppskyting, noe som i dette tilfellet samsvarer med det tidsintervallet Nord-Korea har oppgitt, sier gruppen.

Satellittbildene viser aktivitet som man tidligere har sett i forbindelse med påfylling av drivstoff på raketter.

BEVIS: Satelittbilder tatt torsdag viser hvordan rakettoppskytingsfeltet klargjøres. FOTO: AP
BEVIS: Satelittbilder tatt torsdag viser hvordan rakettoppskytingsfeltet klargjøres. FOTO: AP

Obama bekymret

Spenningen har vært høy på den koreanske halvøya etter Nord-Koreas atomprøvesprengning i begynnelsen av januar i år, der de selv hevder at de gjennomførte en vellykket prøvesprengning av en hydrogenbombe.

En test av en langdistanserakett nå vil forsterke frykten for at Nord-Korea kan være i stand til å sette et kjernefysisk stridshode på en rakett som kan nå Sør-Korea og Japan, og i verste fall vestkysten av USA.

Den planlagte oppskytingen vekker derfor internasjonal bekymring og fredag samtalte president Barack Obama med Kinas president Xi Jinping om rakettoppskytingen.

De to ble enige om at de anser dette som en provoserende og destabiliserende handling, ifølge Det hvite hus.