ADVARER: Den syriske utenriksministeren, Walid al-Moualem, advarer mot å sende inn bakkestyrker i Syria. FOTO: REUTERS
ADVARER: Den syriske utenriksministeren, Walid al-Moualem, advarer mot å sende inn bakkestyrker i Syria. FOTO: REUTERS

– Utenlandske styrker som entrer Syria vil returnere i likkister

Den syriske utenriksministeren advarer Tyrkia og Saudi-Arabia mot å sende bakkestyrker inn i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syrias utenriksminister Walid al-Mualem sier at utenlandske myndigheter som sender bakkestyrker inn i landet uten å avtale med regjeringen, vil få «angriperne» returnert i likkister.

Uttalelsen kommer dager etter at Saudi-Arabia kunngjorde at de er klare til å sende inn bakkestyrker.

Mualem siterer Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som sier at det ikke vil bli noen våpenhvile før grensene med Tyrkia og Jordan stenges.

Mualem sier også at man må enes om listen over terrorgrupper i Syria.

Opprørsgrupper som kjemper mot president Bashar al-Assad, har mottatt forsyninger fra Tyrkia og Jordan.

Syriske regjeringsstyrker støttet av russiske flyangrep er i ferd med å knuse opprørsstyrkene som har hatt kontroll over den nordvestlige regionen rundt Aleppo-provinsen.

Denne uken anklaget Russland Tyrkia for å mobilisere og drive forberedelser til en væpnet invasjon av Syria i grenseområdene.

Krigen rundt Aleppo har denne uken blitt kraftig trappet opp etter at regjeringsstyrker samt styrker lojale til president Bashar al-Assad har gått til offensive angrep mot opprørsstyrker i provinsen.

GRENSEN: Tyrkiske tanks langs grensen mot Syria, her ved Kobani. FOTO: AP
GRENSEN: Tyrkiske tanks langs grensen mot Syria, her ved Kobani. FOTO: AP

Titusener flykter mot Tyrkia

Sivilbefolkningen flykter i panikk mot den tyrkiske grensen.

Tyrkia holder grensen mot Syria stengt for andre dag på rad, men landet har sluppet inn 15 syrere skadd i bombeangrep i Aleppo, opplyser hjelpearbeidere.

Opptil 20.000 syrere står fast ved grensen til Tyrkia, og fortsatt strømmer titusener av syrere fra Aleppo mot den tyrkiske grensen av frykt for at byen snart vil bli beleiret av syriske regjeringsstyrker.

Grenseovergangen Oncupinar-Bab al-Salam holdes stengt, og tyrkiske myndigheter sier de forsøker å frigjøre plass i leirer for de nyankomne flyktningene.

Saudi-Arabia åpne for bakkestyrker

Hvis opprørsstyrkene skulle kollapse fullstendig utelukker ikke analytikere at Saudi-Arabia vil sende begrensede bakkestyrker inn i Syria.

– Jeg tror Saudi-Arabia er desperate etter å gjøre noe i Syria, sier Andreas Krieg ved institutt for forsvarsstudier ved Kings College i London til AFP.

Myndighetene i Saudi-Arabia sa torsdag at de er åpne for muligheten av å sende inn bakkestyrker for å bidra til at den USA-ledede koalisjonen mot Den islamske staten, IS, kan avgjøre krigen på bakken.

USA positive til bakkestyrker

Saudi-Arabia støtter i tillegg syriske væpnede opposisjonsgrupper rundt Aleppo-provinsen som kjemper for å styrte president al-Assad.

– Både Saudi-Arabia og Qatar har investert massivt i Syria via den moderate opposisjonen som er deres surrogat på bakken, sier Krieg.

USA er positiv til initativet fra Saudi-Arabia.

– Vi ønsker den saudiarabaiske viljen til å sende soldater mot IS velkommen, sier Pat Ryder, talsmann for Pentagon, til AFP.