NYE REGLER: Nye skatteregler gjør det lettere for pokerspillere i Norge. Foto:Thomas Samson / APF Photo
NYE REGLER: Nye skatteregler gjør det lettere for pokerspillere i Norge. Foto:Thomas Samson / APF Photo Foto: Thomas Samson

Poker-Norge jubler for nye skatteregler

Skattemyndighetene snur om på pokerskatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske skattemyndighetene har bestemt seg for å rydde opp i reglene rundt beskatning av spillgevinst.

Dette er godt nytt for alle som driver med pengespill.

Frem til nå har reglene sagt at alle gevinster over 10 000 kroner er skattepliktige gevinster, men de nye reglene åpner i praksis for at skatteyter kun skal betale skatt på nettogevinsten for året.

Det er Dagens Næringsliv som først omtaler saken.

– En gledens dag

President i Norges Pokerforbund Sigurd Eskeland forteller TV 2 at han er svært fornøyd med reformen, og kaller det en gledens dag for norsk poker.

– Dette er en gledens dag for pokermiljøet i Norge. At skattemyndighetene har brukt så mye tid på å snu på dette her er egentlig litt utrolig. Det har vært en urettferdighet her som vi i pokerforbundet har kjempet mot helt fra starten av.

Vil først og fremst komme den vanlige pokerspiller til gode

Pokerpresidenten forteller at regelendringen først og fremst er godt nytt for amatørpokerspillere.

– Det vil først og fremst ikke påvirke de som lever av poker. De driver allerede som selvstendig næringsdrivende og har et litt annet system å registrere skattbar inntekt på, sier Eskeland.

– Men for den vanlige pokerspiller er dette en stor dag. Nå trenger man ikke lenger være redd for å oppgi en gevinst til skattemyndighetene, fordi det nå vil bli en mer rettferdig utregning av skatt.

Mer attraktivt å spille turneringer i Europa

Eskeland tror også det vil bli mer attraktivt for norske spillere å delta i store turneringer ute i Europa.

– Dette vil blant annet gjøre det mer attraktivt å spille turneringer i Europa. Skrekkscenarioet tidligere har jo vært at om man for eksempel spiller ti turneringer som koster 10 000 kroner og vinner 100 000 i én av dem. Da måtte man ha skattet 28 % av gevinsten og endt opp med tap totalt sett. Dette trenger man altså ikke å bekymre seg for lenger.

– På tide det ble gjort endringer

Johnny Lodden, som regnes som en av Norges aller fremste pokerspillere, er for at skattemyndighetene endelig har bestemt seg for endre en regel som har vært mer eller mindre uendret siden 1911.

– Det er på tide skattemyndighetene går bort fra en regel som er over 100 år gammel. Endringen gjør det mye mer rettferdig og oversiktlig for oss som driver med dette profesjonelt, sier Lodden til TV 2.

Beskatning av pokergevinster har i lang tid vært et komplisert tema, og gamle skatteregler gjorde det vanskelig for profesjonelle pokerspillere å tjene penger.

– At man frem til nå har hatt en regel som sier at om man vinner 100 000 kroner en dag og taper 100 000 kroner dagen etter, så må man betale skatt på de 100 000 man vant, sier seg selv at ikke fungerer. Det er bra at skattemyndighetene endelig har innsett dette og forandret reglene, sier Lodden til TV 2.

– Vil bidra til at flere betaler skatt

Også Norges nye pokerprinsesse Silje Nilsen hyller de nye skattereglene, og tror dette bidrar til mer avslappet forhold mellom pokerspillere og skattemyndighetene.

– Det er det beste som har skjedd norsk poker siden NM på norsk jord, og det er et stort skritt i riktig retning, sier Nilsen.

– Det var virkelig på tide at det ble en rettferdig skatteordning. Dette kommer også til å bidra til at mange flere pokerspillere frivillig melder opp inntekt og betaler skatt, sier Nilsen.