FØR OG NÅ: Sylvi Listhaug forklarer hvorfor hun har begynt å bære korset synlig i halsen. (Foto: NTB scanpix/Faksimile NRK) 
FØR OG NÅ: Sylvi Listhaug forklarer hvorfor hun har begynt å bære korset synlig i halsen. (Foto: NTB scanpix/Faksimile NRK) 

Åpenhjertig  Listhaug:
– Derfor bærer jeg korset

Men PR-eksperter mener korsbruken er helt bevisst fra Sylvi Listhaugs side.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16. desember ble Sylvi Listhaug (Frp) utnevnt til ny statsråd for innvandring og integrering. Samme dag begynte hun regelmessig å ikle seg et gullkors i halsen.

TV 2 har gått gjennom Scanpix database i perioden hun var Landbruksminister fra 16. oktober 2013 til 15. desember 2015. Der er korset synlig èn gang, under en appell utenfor Stortinget 20. mai 2014.

I løpet av de snaut to månedene hun har vært innvandrings- og integreringsminister har hun blant annet brukt korset i to Dagsrevyen-opptredener, en gang i Debatten på NRK, en gang i direkteintervju på TV 2 Nyhetene og i flere andre offentlige opptredener.

– Betyr mye for meg

Til TV 2 forklarer Listhaug hvorfor hun bærer korset oftere nå enn før. På direkte spørsmål, svarer hun dette:

– Det er fordi det er tøffe tider, og det er godt å ha noe å støtte seg på og ha med seg. Korset betyr veldig mye for meg fordi det farmoren min sitt. Hun fikk det i gave av farfar da de forlovet seg, sier en rørt Listhaug til TV 2.

– Hvordan skal vi andre tolke det?

– Det kan dere tolke som dere vil, men det betyr veldig mye for meg.

– Vet hva hun gjør

At Sylvi Listhaug er personlig kristen er ingen nyhet. Likevel skaper korset reaksjoner.

– Jeg tror hun har begynt å bruke korset for å appellere til KrF-velgere og for å styrke sympatien blant den store, kristne delen av vestlandsnorge, sier human-etiker og samfunnsdebattant Levi Fragell.

Han er en av mange som har brukt sosiale medier til å ytre seg om Listhaugs korsbruk.

Professor Emeritus Berit Von Der Lippe ved BI mener at korsbruken er helt bevisst fra Listhaugs side.

– Listhaug fremstår som skråsikker, og den dama vil lett kunne oppleves megaproff på politisk kommunikasjon fordi hun ikke viser følelser. Det er ikke for ingenting at hun kommer fra First House – det er en eksklusiv erfaring å ha med seg, sier hun.

Sterk symbolverdi

Lippe mener korset må sees i lys av Frps innvandringspolitikk.

– Da tenker jeg at det kan oppfattes som ekskluderende. Dessuten har det en veldig sterk symbolverdi som appellerer til både sør- og vestlandet, der mange er tilhørende KrF, sier Lippe.

Stipendiat ved Universitetet i Bergen, Magnus Hoem Iversen, påpeker også at Listhaug er blant politikerne som er flinkest i møtet med offentligheten.

– Jeg tipper hun er en politiker som er klar over hvilke signaler hun sender ut, sier Hoem.