Det er innført forbud mot å bevege seg nærmere krateret enn 2 kilometer. Foto: Kyodo News/AP
Det er innført forbud mot å bevege seg nærmere krateret enn 2 kilometer. Foto: Kyodo News/AP

Eksplosivt utbrudd i japansk vulkan

Et eksplosivt utbrudd er i gang i vulkanen Sakurajima sør i Japan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utbruddet begynte litt før klokken 19 lokal tid, ifølge Japans meteorologiske institutt.

TV-bilder viser lava som spruter opp av krateret og renner nedover fjellsidene. Grå røyk velter opp mot kveldshimmelen, som lyses opp av de flytende steinmassene.

– Det ser ut til at steiner er blitt slynget rundt to kilometer bort fra krateret, sier professor Kazuhiro Ishihara ved Kyoto-universitetet til TV-stasjonen NHK.

Utbrudd i Sakurajima er ikke uvanlig, og så langt er det ikke kommet meldinger om personskader eller materielle ødeleggelser.

Det er innført forbud mot å bevege seg nærmere krateret enn 2 kilometer. Innenfor denne sonen er fare både for fallende steiner og såkalte pyroklastiske strømmer – gasskyer med temperaturer på opptil 1.000 grader som beveger seg lynfort nedover fjellsidene.

Sakurajima ligger lengst sør på Kyushu, den sørligste av de storSe øyene som utgjør mesteparten av Japan. Atomkraftverket Sendai ligger 5 mil unna vulkanen.

Sendai-kraftverket ble satt i drift igjen i fjor, etter å ha vært stengt siden ulykken ved Fukushima-kraftverket som ble forårsaket av den voldsomme tsunamien i 2011.

Myndighetene i Japan valgte å stenge alle landets atomkraftverk etter ulykken nord for hovedstaden Tokyo. (©NTB)