PRESSEMØTE: Julian Assange har kalt inn til pressekonferanse tidlig fredag ettermiddag. Her er han avbildet under en pressekonferanse i 2014. Foro: John Stillwell/AFP
PRESSEMØTE: Julian Assange har kalt inn til pressekonferanse tidlig fredag ettermiddag. Her er han avbildet under en pressekonferanse i 2014. Foro: John Stillwell/AFP Foto: John Stillwell

Julian Assange får støtte av FN

LONDON/BERGEN (TV 2): Et FN-panel konkluderer med at wikileaks-grunnlegger Julian Assange er frihetsberøvet i strid med internasjonale forpliktelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julian Assange har siden 2012 oppholdt seg i Equadors ambassade i London.

En FN-arbeidsgruppe, som jobber med vilkårlige arrestasjoner (UNWGAD), slår fast at Assange har blitt vilkårlig frihetsberøvet og ber britiske og svenske myndigheter om å sørge for at frihetsberøvelsen tar slutt.

– Dette er en arbeidsgruppe som har vurdert saker for blant andre den myanmarske Aung San Suu Kyi, sier TV 2s utenriksmedarbeider i London, Bent Skjærstad.

Frykter utlevering til USA

Assange søkte tilflukt i Equadors ambassade i London i 2012 for å unngå utlevering til Sverige, der han er etterlyst fordi påtalemyndigheten vil avhøre ham om anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

I LONDON: Reporter Bent Skjærstad. Foto: Lars Christian Økland/TV 2
I LONDON: Reporter Bent Skjærstad. Foto: Lars Christian Økland/TV 2

Assange frykter at svenskene skal utlevere ham til USA, der han kan risikere å bli straffeforfulgt for spionasje i forbindelse med WikiLeaks lekkasjer av store mengder hemmeligstemplede dokumenter.

Julian Assanges svenske advokat, Thomas Olsson, hyller FN-panelets rapport og mener Sverige må følge anbefalingen om å avslutte klientens frihetsberøvelse.

Britiske myndigheter har varslet at dersom Assange velger å forlate ambassaden så vil han bli pågrepet.

AMBASADEN: Media samlet seg fredag utenfor Equadors ambassade i London, hvor Assange oppholder seg. Foto: Peter Nicholls/Reuters
AMBASADEN: Media samlet seg fredag utenfor Equadors ambassade i London, hvor Assange oppholder seg. Foto: Peter Nicholls/Reuters Foto: Peter Nicholls

Assange kaller inn til pressekonferanse

Et titalls TV-kameraer og et stort pressekorps er oppstilt utenfor Ecuadors ambassade i London, men inntil videre er gardinene trukket for på rommet til Julian Assange.

Klokken 13 norsk tid er det ventet at hovedpersonen selv vil komme med en uttalelse. Han skal da holde en pressekonferanse på Skype fra ambassaden, som overføres til en presseklubb i London.

– Det skal bli interessant å se hva han velger å foreta seg nå

Torsdag sa Assange at han ville forlate ambassaden om ikke FN-panelet støttet hans sak. Nå har det motsatte skjedd, og det blir spennende å høre hva han sier, sier Skjærstad. (NTB/TV 2)