Terrorgruppen IS utgjør en stor trussel mot Europa. FOTO: ZUMA PRESS / NTB SCANPIX
Terrorgruppen IS utgjør en stor trussel mot Europa. FOTO: ZUMA PRESS / NTB SCANPIX

Fransk nøkkelvitne hevder minst 90 IS-medlemmer har kommet seg uhindret til Europa

Tyske myndigheter skal ha fått over 100 tips om at IS-krigere skjuler seg blant flyktningene som nå er i Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge den tyske avisen Bild hadde IS-terrorcellen som myndighetene slo til mot torsdag fått i oppdrag å slå til mot to mål i Berlin: Knutepunktet Alexanderplatz og turistattraksjonen Checkpoint Charlie.

Målet var angivelig å drepe så mange som mulig, skriver avisen. Ifølge Tagesspiegel var det en IS-leder som knyttes til terroraksjonene i Paris, som skal ha gitt dem oppdraget.

I avlyttede telefonsamtaler skal de mistenkte snakket om mulige terrormål i Berlin, skriver Berliner Zeitung. Torsdag morgen 06.45 raidet tysk politi flere leiligheter, et asylmottak, en kiosk og et bakeriutsalg, i jakt på fire personer i alderen 26-49 år. Ifølge Funke Media Group skal de terrormistenkte ha vært overvåket siden januar. De skal ha oppført seg konspiratorisk, og byttet mobiler en rekke ganger.

Har avslørende bilder av antatt hovedmann

De fire mistenkte er opprinnelig fra Algerie, men hadde falske identiteter. Den antatte hovedmannen (34) utga seg for å være syrisk flyktning da han høsten 2015 kom til Tyskland med sin familie. Tyske myndigheter skal ifølge Tagesschau ha bilder av 34-åringen som poserer med våpen i Syria. Die Welt skriver at 34-åringen, som identifiseres som Farid A., også er avbildet med en IS-leder i Syria.

Berlin-politiet offentliggjorde fredag ettermiddag et bilde av den antatte hovedmannen Farid A. Bildet skal være tatt i Syria. FOTO: POLITIET I BERLIN
Berlin-politiet offentliggjorde fredag ettermiddag et bilde av den antatte hovedmannen Farid A. Bildet skal være tatt i Syria. FOTO: POLITIET I BERLIN

Fredag ettermiddag offentliggjorde politiet i Berlin et bilde av den antatte hovedmannen. Bildet som viser 34-åringen poserende med automatvåpen og håndgranter, skal ifølge politiet være tatt i Syria. Han ble pågrepet torsdag morgen på et asylmottak i Attendorn.

En 49-åring som ble pågrepet i Berlin, jobbet i to bakeriutsalg nær Alexanderplatz og Checkpoint Charlie. En 26 år gammel algerier, som ikke er blant de pågrepne, hadde reist minst én gang til Brussel-bydelen Molenbeek, hvor flere av gjerningsmennene bak terrorangrepet i Paris kom fra.

Tysk sikkerhetstjeneste skal ifølge Berliner Zeitung ha fått over 100 tips om at det er krigere fra terrorgruppen IS blant flyktningene som nå oppholder seg i Tyskland.

BfV-sjef Hans-Georg Maassen. FOTO: NTB SCANPIX
BfV-sjef Hans-Georg Maassen. FOTO: NTB SCANPIX Foto: JOHN MACDOUGALL

Opplysningene om tipsene tillegges Hans-Georg Maassen, som leder Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), melder NTB. Avisen skriver fredag at Maassen nylig nevnte det aktuelle tallet i samtaler med politikere i innenriksdepartementet.

Ifølge Reuters sier BfV-sjefen fredag at terrorgruppen sender krigere som utgir seg for å være asylsøkere til Europa.

– Dette er et faktum som sikkerhetstjenestene må forholde seg til. Vi prøver å finne ut om det er flere IS-krigere eller terrorister som har gjort det, sier Maassen til den tyske TV-kanalen ZDF.

Nøkkelvitne: 90 IS-medlemmer kom uhindret inn i Frankrike

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har en kvinne som ledet franske antiterrorstyrker til belgiske Abdelhamid Abaaoud, hovedmannen bak Paris-terroren 13. november, fortalt at Abaaoud skrøt hvordan han og 90 andre klarte å komme seg inn i Frankrike fra Syria uten problemer.

Kvinnen, som lever under politibeskyttelse, sier i intervjuer med to franske medier at Abaaoud fortalte henne at de 90 IS-medlemmene skal være syriske, irakiske, tyske, franske og britiske. Intervjuene hun har gjort kan ha satt livet hennes i fare, sier Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Etter at hun varslet om sin kontakt med Abaaoud, slo fransk politi til mot en leilighet nord for Paris. Abaaoud ble drept 18. november i en skuddveksling med politiet. Europeiske sikkerhetstjenester knytter ham til fire terrorforsøk i Frankrike bare i 2015.

Pågripelsene i Tyskland fyrer opp under frykten for at jihadister utnytter flyktningstrømmen for å komme seg til Europa og utføre terrorangrep og kriminalitet. I fjor ankom over 1,1 millioner asylsøkere Tyskland.

I forrige uke advarte den europeiske politimyndigheten Europol om at Europa står overfor den største terrortrusselen på 10 år. Bare dager før denne advarselen publiserte IS en video der de truet med nye angrep mot Europa.

– IS forbereder flere terrorangrep, blant annet flere Mumbai-lignende angrep, hos EUs medlemsland, i særdeleshet i Frankrike, sa Rob Wainwright, Europols sjef til nyhetsbyrået AFP.