BLOD: For første gang er det meldt om zikasmitte via blodoverføring. Her sjekker en helsetekniker blodprøver fra potensielle zikasmittede. FOTO: REUTERS/Marco Bello
BLOD: For første gang er det meldt om zikasmitte via blodoverføring. Her sjekker en helsetekniker blodprøver fra potensielle zikasmittede. FOTO: REUTERS/Marco Bello Foto: Marco Bello

To personer zikasmittet ved blodoverføring

Lokale helsemyndigheter melder at to personer sørøst i Brasil er smittet av zikavirus via en blodoverføring. Dermed har det dukket opp enda en utfordring i kampen mot viruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er første gang det er meldt om smitte via blodoverføring, men den amerikanske smittevernmyndigheten CDC har advart mot at dette kunne skje. Nylig ble det meldt om et tilfelle fra USA der viruset antas å ha smittet ved seksuell omgang.

Den vanligste smittekanalen er via myggarten aedes aegypti, og mye av innsatsen mot zika har hittil dreid seg om å begrense myggbestander og informasjonsarbeid knyttet til myggstikk. Men nettopp faren for smitte via blodoverføring har også ført til at flere land har innført en karanteneperiode for blodgivere som har oppholdt seg i smitteområder.

Gravide er spesielt utsatte, ettersom viruset knyttes til fosterskader og den medfødte misdannelsen mikrokefali. I Brasil har det den siste tiden vært en kraftig økning i tilfeller av mikrokefali. Viruset ble oppdaget i Uganda i 1947 og spredde seg senere til Asia. Det første kjente tilfellet i Brasil dukket opp i fjor. Verdens helseorganisasjon har erklært det pågående utbruddet som en global folkehelsekrise.

TV 2 har tidligere meldt at kronprinsen og reisefølget hans ble sjekket av UD etter Zika-utbrudd i Belem i november. Zikafeberen herjer i Sør-Amerika og har også blitt påvist i Europa.

Viruset kan smitte mellom mennesker, og det norske Folkehelseinstituttet forventer tilfeller i Norge. Det finnes ingen vaksine mot viruset, og det kan ta tid før den blir klar.

(NTB/TV 2)

tv2_contentbox_gpt